Festival otevřený veřejnosti

Na festivalu vloni zahrál i Jiří Pavlica s Hradišťanem
Autor: PR

V neděli 12. června začíná Hudební léto v Heřmanově Městci. Jde už o dvanáctý ročník. Na první pohled odvážná iniciativa, jež se ale těší stále větší oblibě. Jedním z hlavních organizátorů je Marek Výborný.

Jak se zrodila myšlenka Hudebního léta v Heřmanově Městci?

Nápad pořádat pravidelné letní koncerty duchovní hudby vznikl z iniciativy bývalého převora premonstrátského kláštera v Želivě Hroznaty Pavla Adamce, který měl zkušenost s podobnými koncerty v Želivě. Počátky byly velmi skromné. Jak co do skladby účinkujících, tak i počtu posluchačů. Poměrně rychle si ale původně cyklus koncertů, později festival, našel nejen pravidelné návštěvníky, ale stal se oblíbeným i mezi turisty, chalupáři a chataři, kteří tráví léto v našem Železnohorském regionu. Festival vytvořil nabídku propojení krásné hudby se sakrálním prostorem. A toto spojení se stalo výrazným lákadlem pro spočinutí v příjemném hudebně i duchovně občerstvujícím prostředí barokního kostela svatého Bartoloměje. 

Festival si získává rok od roku větší oblibu. Jaké máte ohlasy z minulých ročníků?

Organizačně není lehké celý festival připravit a zajistit. Daří se ale pozvat významné interprety a soubory či spojit festival s velkými hudebními projekty. Jako příklad můžu uvést 150 účinkujících při uvedení Dvořákova oratoria Stabat Mater nebo koncerty Hradišťanu s Jiřím Pavlicou. Velkým zážitkem byl i noblesní koncert Bratří Ebenů na zámeckém nádvoří. Jsme rádi, že počet posluchačů každým rokem stoupá a již nyní jsme na plné kapacitě kostela. Pokud bychom neměli příznivou zpětnou vazbu od návštěvníků, nebyl by ani festival.

Festival otevřený veřejnosti

Hlavní organizátor festivalu Marek Výborný
Autor: archiv Marka Výborného

Co budou hlavní lákadla letos?

Letošní ročník nese podtitul „Výročí v ozvěnách festivalu“. Každým koncertem některé připomeneme. A hlavní lákadla? Jedním z vrcholů bude určitě srpnový koncert Scholy Gregoriany Pragensis s Davidem Ebenem, kterým se připojíme k oslavám výročí Karla IV. Velký zájem je již nyní o koncert Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers. Ten se uskuteční na nádvoří heřmanoměsteckého zámku. Určitě zajímavý zážitek slibuje i závěrečný koncert, mimořádně v pondělí 29. srpna, což je výročí posvěcení kostela sv. Bartoloměje. Vystoupí japonský Shinagawa junior string orchestra Tokyo pod taktovkou Reiji Inda.

Většina koncertů probíhá v sakrálním prostoru kostela svatého Bartoloměje. Nakolik to zohledňuje dramaturgie festivalu? Zvete přednostně soubory, které s takovým prostředím souzní? Nebo je cílem naopak větší žánrová pestrost?

Ano, je to jedna ze základních myšlenek dramaturgie celého festivalu. Snažíme se, aby program posluchače oslovil právě svým souzněním s barokní krásou architektury kostela. Aby byl nabídkou k hlubšímu zamyšlení, ne jen interpretací krásné hudby. Přesto se žánrové pestrosti nevyhýbáme. Hlavně vždy jedním externím koncertem, který se koná v prostorách farní zahrady nebo jako letos na nádvoří heřmanoměsteckého zámku.

Kde mohou zájemci získat vstupenky na jednotlivé koncerty?

V tomto je náš festival unikátní. Kromě koncertu Ondřeje Havelky a jeho MM, kde předprodej probíhá na TIC v Heřmanově Městci a vstupenky lze i telefonicky rezervovat, jsou všechny koncerty volně přístupné. Vstupné je dobrovolné v doporučené výši 150 korun. Snažíme se tak od počátku festivalu otevřít koncerty co nejširšímu spektru zájemců i větším rodinám.

A čím letošní ročník zahájíte?

Slavnostním zahajovacím koncertem v neděli 12. 6. připomeneme kulatá výročí skladatele a hudebního génia W. A. Mozarta. V lednu uplynulo 260 let od jeho narození, na konci roku vzpomeneme 225. výročí jeho úmrtí. V podání Symfonického orchestru Konzervatoře Pardubice, sólistů a spojených pěveckých sborů Vlastislav Heřmanův Městec, VUS Pardubice a Salvátor Chrudim, zazní Mozartovo Requiem. Dílo, které je ve své podstatě svědectvím o autorově tragickém osudu a modlitbou v okamžicích vlastní blížící se smrti. Všechny koncerty začínají v 17 hodin.

 

Více na:

https://www.facebook.com/hudebni.leto/

http://farnost-hm.cz/hudebni-leto-aktualne-o-festivalu/

 

Tento článek je komerční prezentace.