Jsou média spravedlivá vůči justici?

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová
Autor: Facebook Lenky Bradáčové

Justice by měla být jedním z opěrných pilířů demokracie. Když selhává, je v nebezpečí svoboda celé společnosti. Často se ocitá pod velkým tlakem nejrůznějších zájmových (a často i kriminálních) skupin. Zkorumpovaný soudce představuje přitom daleko větší ohrožení, než zkorumpovaný instalatér nebo zedník.

Proto je logicky justice v zorném poli médií, která jsou pro zdravý stav společnosti podobně důležitá. Jaký je ale momentálně vztah médií a justice v Česku? Ještě nedávno trpěla řada novinářů pocitem marnosti. Zdálo se jim, že vynesou na světlo závažnou kauzu, věnují jí ohromné úsilí, ale výsledkem jsou jenom arogantní úsměvy na straně těch, kdo mají být obviněni.

Obří korupce z 90. let vedla ke stavu, kdy chapadla chobotnic byla cítit všude. Jedním z výroků, které stav nechtě popsaly, se stala věta z pověstné nahrávky (pamatujete si ještě Věci veřejné?) Kristýny Kočí: Oni mají policii, my máme justici.

Od té doby se leccos změnilo. Ještě před pěti lety to mohlo vypadat, že žádná „velká ryba“ se v českých luzích a hájích před soudnou stolici nikdy nedostane, potom ale přišla krabice od vína, se kterou byl zadržen překvapený David Rath – a věci se začaly měnit k lepšímu. Jak dalekou cestu urazila česká justice směrem k nezávislosti a důvěryhodnosti? Co ovlivní reformy justice a policie? A jaký je dnes vlastně vztah médií a justice?

Právě tyto otázky si klade konference, která se uskuteční ve čtvrtek odpoledne v Americkém centru v Praze - pod trochu provokativním názvem: „Jsou média spravedlivá vůči justici?“. Jako hosté vystoupí vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, senátor a bývalý vyšetřovatel Václav Láska a novinář z týdeníku Respekt Jaroslav Spurný. Konference je otevřená veřejnosti, je však třeba se předem zaregistrovat.

http://www.clovekamedia.cz/