Ušijme „Nový kabát synagoze“, vzkazují z Nového Bydžova

Synagoga v Novém Bydžově s poničenou fasádou
Autor: Lia Medková

Kabáty se obvykle šijí nití, tento kabát ale potřebuje zednické hladítko. Evangelíci v Novém Bydžově se rozhodli opravit fasádu zdejší synagogy, kterou využívají pro setkávání. Čelní část fasády společně s dalšími opravami sbor ufinancoval v minulosti díky obětavosti členů a půjčkám. Zbylé tři strany budovy čekají. Toto společenství patří mezi nejmenší v Českobratrské církvi evangelické (cca 50 členů) a sebrat částku 480 tisíc korun je nereálné, proto se sbor rozhodl otevřít projekt opravy fasády široké veřejnosti. Vedení sboru oslovilo město Nový Bydžov a získalo příslib čtvrtiny peněz. Další finance sbírají členky sboru Lia Medková a Hana Živná prostřednictvím projektu na hithit.com. Na tomto serveru lze přispět na různé projekty a kromě dobrého pocitu si můžete odnést i odměnu.

V oblíbenosti mezi odměnami zatím vítězí zápis do “tajné” knihy dárců, možnost zajít s farářem či farářkou na pivo nebo kávu, a také komentovaná prohlídka synagogy a židovského hřbitova, která účastníkům slibuje zpřístupnění i jinak uzavřených prostor a technických částí budovy.  To jsou jen některé z “odměn”, jejichž nákupem lze podpořit plánovanou stavební akci. Unikátní formu sbírky vymysleli sami věřící. Doufají, že se díky této iniciativě podaří vybrat chybějících 85 tisíc korun.

Krása přibližuje Bohu

Jedná z iniciátorem sbírky Lia Medková zajímavě odpověděla na dotaz, proč na opravu shání peníze: „Před několika lety si evangelický sbor půjčil peníze a opravil čelní stěnu synagogy. První neděli po opravě jsme už zdálky obdivovali štít a na trávníku před vchodem jsme se zastavili. Kochali jsme se tou krásou. Stál tam i nějaký kluk se skateboardem, taky si opravu prohlížel, pak se na nás otočil a řekl: „To je boží, co?“

Přesně tak jsem to vnímala. Krása nás přibližuje Bohu. Nebo to byla možná ta péče, upravenost, čistota, nevím. Nejsem filosof. Ale stavba jako by najednou promlouvala svou krásou. Takže když se začalo mluvit o opravě zbytku fasády, dostala jsem chuť se na tom podílet.

Hithit se mi líbí, sama tam přispívám. Kdyby 850 lidí dalo stokorunu, tak by se částka sešla. Někteří lidé mě odrazovali, ale chci to aspoň zkusit, je to lepší než nedělat nic.“ Lia je židovské jméno a mezi odměnami na záchranu synagogy si s tou mladou dámou můžete zajít i na piknik :-) 

Ze života synagogy

Synagoga v Novém Bydžově je jedinou zachovalou budovou, která přežila zničující požár židovské čtvrti v roce 1901. Není jasné, kdy byla postavena, ale první zmínky o ní pochází z roku 1568. Šlo tehdy ještě o dřevěnou stavbu, teprve po požáru v roce 1719 byla postavena už jako zděná budova. V roce 1838 prošla klasicistní přestavbou a secesně byla upravena roku 1902. Do druhé světové války sloužila svému účelu, hrůzy holokaustu ale z židovských věřících téměř nikdo nepřežil. Po válce ji proto židovská obec pronajala a později prodala Českobratrské církvi evangelické. Ta ji užívá jako modlitebnu a prostor pro veřejnost.