Čína postupuje vůči křesťanům velmi tvrdě

Ilustrační foto - čínští křesťané
Autor: Flickr.com / Thomas Bemin

Pouze osmi žadatelům z více než devadesáti čínských křesťanů udělila Česká republika politický azyl. Ministerstvo vnitra odmítlo 70 žádostí a zbývající uchazeči ještě před definitivním verdiktem naši zemi opustili.

Podívejme se na situaci katolické církve v nejlidnatější zemi světa. Katolíků je v ní asi deset milionů, ale mnozí z nich jsou oběťmi perzekuce. To se týká biskupů, kněží, řeholníků i laiků, kteří jsou věrni Vatikánu a mají tak zakázáno veřejně vystupovat. Tito lidé jsou čínským komunistickým režimem krutě pronásledováni. V roce 1957 pak bylo Státním úřadem pro náboženské záležitosti založeno tzv. Vlastenecké sdružení, něco na způsob našeho bývalého kolaborantského Pacem in terris, jehož členové spolupracovali s komunistickým režimem. Cílem bylo oslabit vliv Vatikánu.

A v Číně je to stejné, tamní úřady chtějí mít katolíky pod kontrolou, oddělit je od Říma, a proto založily tuhle rozkolnickou instituci. Dokonce jsou tito vlastenečtí biskupové svěceni bez povolení vatikánských úřadů, které je de facto neuznávají, protože je to v příkrém rozporu s církevním právem. Čínští katolíci, jak ti respektující Vatikán, tak ti „vlastenečtí“, mají však jedno společné - jsou pod přísnou kontrolou tajné policie.

Pronásledování křesťanů v Číně potvrzuje ve svých dokumentech i Amnesty International. Pět let už v této zemi nepřestává kampaň za ničení kostelů a odstraňování křesťanských křížů z veřejných prostor. Úřady vyhrožují i těm, kteří se snaží křesťanům pomoci, kdy je například zdokumentován případ právníka, který nabídl svoji pomoc pastorům jedné protestantské církve. Čínští křesťané jsou zastrašováni, čelí perzekucím, vymyšleným obviněním z kriminálních deliktů a následně vykonstruovaným procesům.

Od února letošního roku se navíc jejich postavení ještě zhoršilo, protože úředníci získali další možnosti, jak ještě větší měrou sledovat a šikanovat. Pod záminkou boje proti terorismu je totiž možné také daleko více omezovat náboženskou svobodu.

Obchod s Čínou má pro nás svůj význam. Ovšem jsou hodnoty, se kterými se neobchoduje. A mezi ně patří i lidská práva, v jejichž hájení bývala Česká republika vzorem. V případě jiných zemí často slýcháváme názor, že je třeba respektovat tamní pravidla. Dobře. Ovšem u nás platí naše zákony a podle nich bychom měli udělovat lidem pronásledovaným z náboženských nebo politických důvodů azyl. Já sám jsem už dříve upozorňoval na vážné podezření, že členové čínského náboženského hnutí Falun Gong jsou vězněni a jsou jim odebírány orgány pro potřeby konkrétních pacientů. Jsou zkrátka chvíle, kdy nesmíme mlčet. Lidská práva se nedají vyměnit za paštiku, a proto musíme zamítnutí každého z podobných případů vždy důkladně zvážit.

Články v rubrice Areopag vyjadřují osobní názory autora.

Tomáš Zdechovský je europoslanec za KDU-ČSL.