Turecko: podivný proces s americkým pastorem

Andrew Brunson je v Turecku vězněn od roku 2016
Autor: www.charismanews.com

V pondělí 7. května byl obnoven proces s americkým evangelickým pastorem Andrewem Brunsonem, který je kvůli údajnému napojení na „terorismus“ rok a půl vězněn v Turecku.

Co se stalo Andrew Brunsonovi?

Padesátiletý Brunson je presbyteriánský pastor pocházející ze Severní Karolíny. Před 25 lety odešli se svou ženou Norine do Turecka a usadili se při pobřeží v Izmiru, kde měl Brunson na starost malou farnost u kostela Vzkříšení. Všechny tři jejich děti studují ve Spojených státech.

7. října 2016 byl Andrew Brunson i se svou ženou zajat a vzápětí propuštěn. O dva měsíce později mu byl připsán příklon k proselytickým aktivitám, jež „představují ohrožení pro národní bezpečnost,“ a pastor byl obviněn z „účasti na ozbrojené teroristické činnosti“ a vězněn na západě Turecka.

Jeho proces se v Izmiru znovu otevřel 16. dubna 2018. Obvinění, jež čítá 62 stran, hovoří o špionážních aktivitách pro Kurdskou stranu pracujících (PKK) a pro síť kolem imáma Fethullaha Gülena, jemuž Ankara přičítá zmarněný puč z července 2016. První den svého procesu odmítl Andrew Brunson veškerá obvinění: „Nikdy jsem se nepodílel na ilegálních aktivitách,“ prohlásil plynulou turečtinou. Soud přerušil slyšení do 7. května. Pastorovi hrozí 35 let ve vazbě.

Zakládají se obvinění na pravdě?

„Je to směšné, vždyť je evidentní, že tento proces není spravedlivý,“ oponuje CeCe Heil, advokátka Amerického centra pro právo a spravedlnost, a zároveň ukazuje petici za Brunsonovo propuštění, pod níž je shromážděno 500 000 podpisů. Mnozí pastorovi podporovatelé zdůrazňují politicko-náboženský podtext celého případu, který směšuje evangelického křesťana, sunnitské hnutí (síť kolem Gülena) a marxisticko-leninskou stranu (PKK).

„Když se chceme dnes v Turecku někoho zbavit, veškerá obvinění svedeme na teroristické hnutí,“ vysvětluje historik Étienne Copeaux, specialista na současné Turecko a vedoucí blogu Susam-Sokak, který dění v Turecku otevřeně komentuje. Pomoc syrským a kurdským uprchlíkům a překlad Bible do kurdštiny signalizují podle obžaloby jasný důkaz, že jde o komplice PKK.

Od července 2016 bylo z podobných důvodů v Turecku zadrženo 160 000 lidí včetně intelektuálů, novinářů a obránců lidských práv.

Byl pastor uvězněn, protože je křesťan?

„Jsem ve vězení jen pro to, že jsem křesťan,“ napsal Andrew Brunson v březnu minulého roku, takže někteří z jeho podporovatelů neváhají mluvit o pronásledování z náboženských důvodů. „Turecký nacionalismus stojí na islámu,“ připomíná Étienne Copeaux, „k němuž se přiklání 99 % populace, která pak byla vystavěna na systematické eliminaci náboženské plurality, a to zvláště té křesťanské.“

Dále dodává, že historicky považuje Turecko Arména, Řeka a cizího misionáře v rámci své nacionalistické propagandy za „nepřítele.“ Právě misionáři jsou vnímáni jako špióni ovládaní „imperialismem,“ především tím americkým. „Antiimperialismus je dnes v Turecku hojně sdílený, navíc čím déle zde žije člověk ze Západu, tím větší nedůvěru budí.“

Co tento proces říká o vztazích mezi Tureckem a Spojenými státy?

Několik amerických představitelů přihlíželo minulý měsíc zahájení procesu, mezi nimi byla i Sam Brownback, vyslankyně pověřená mapovat mezinárodní náboženskou svobodu. Prezident Donald Trump, který se několikrát pokoušel o pastorovo propuštění, tweetoval ještě 18. dubna: „Říkají o něm, že je špion, ale já jsem větší špion než on.“

Zadržení Andrewa Brunsona nahrává vyostření vztahů mezi Washingtonem a Ankarou, které se zhoršují už od začátku syrské krize. Podle advokátky CeCe Heil je pastor Brunson „politickým rukojmím,“ jehož chce Turecko použít ve „výměnném obchodu“. V září 2017 prohlásil prezident Recep Tayyip Erdoğan, že je připraven propustit Andrew Brunsona, pokud mu Spojené státy vydají Fethullaha Gülena, který do USA před několika lety uprchl.

 

francouzského originálu přeložila Kristýna Boháčová.