Babiši, dej ruce pryč od azylanta Komenského, když tomu nerozumíš

Repro Forum 24
Autor: www.forum24.cz

Andrej Babiš, který to nejspíš nebude mít ze své hlavy, se pokusil zneužít Jana Amose Komenského. Při návštěvě Itálie tvrdil: „Jan Amos Komenský říkal, že řešení migrace není přesidlování národů, ale jejich vzdělávání. Pokud budou lidé vzdělaní, tak zůstanou doma a nebudou chtít jít jinam do Evropy.“

Výrok je nesmyslný sám o sobě bez ohledu na Komenského. (Bylo by dobře, aby nám doložil, kde k takové myšlence přišel a kde to Komenský údajně říká, pokud vůbec, popřípadě v jaké souvislosti.)

Zrovna vzdělaní lidé mají mnohem menší důvody zůstávat doma, protože se mohou uživit jinde než v zemi, kde panují tristní poměry nebo která je nedocení. Vidíme to dost dobře třeba na Rusku, které zažívá hromadné „odchody mozků“. I kdyby se někdo rozhodl, že obětuje individuální život, aby vylepšoval poměry doma, nepomohl by ani sobě, ani domácím.

Někdy smutné domácí poměry dosáhnou takové míry, že nakonec mizí všichni. Vzdělanec si najde práci ve svém oboru, a pokud ne, je pro něj často lepší se živit rukama, než třeba sedět v base, popřípadě se nechat šikanovat hlupáky, co mu dělají šéfy.

Odborníci nad Babišovým exkursem do historie ostatně kroutí hlavou. Vladimír Urbánek z Filozofického ústavu Akademie věd řekl pro Aktuálně.cz: „Takovýto citát u Komenského nenajdete. Ze strany pana premiéra jde o velkou zkratku, v níž jsou použity některé motivy z díla Komenského, které jsou však vytržené z kontextu.“

Komenský sám žil jako azylant v Nizozemsku, Polsku, Švédsku a dalších zemích a dostalo se mu tam finanční podpory.
Babiš bloudí podobně jako držitel modré knížky Miloš Zeman, který uprchlíkům doporučuje, že by měli zůstat doma a s puškou v ruce hájit svou vesnici. Zřejmě předpokládá, že má přece doma každý pušku a hodlá s ní čekat, až přiletí nadzvukové letadlo syrského režimu nebo letadlo ruské a hodí mu bombu na hlavu.

Tentokrát Babišovi rádci nějak selhali. Italskou vládu Komenským neohromí, když tam řeší problémy lidí, kteří už se vydali na cestu. Čechy také ne, když vidí slovenského ekonomického migranta, jak mluví o Komenském, a sám dá dohromady sotva smysluplnou větu, pokud mu ji nenapíše někdo jiný. Pak sice také není smysluplná, ale aspoň tam nejsou vulgarismy a chyby.

O Komenském skoro nic neví většina Čechů, ale nějak se jim vybavuje, že to byl vzdělanec, který musel utéct do ciziny.
Vzhledem k tomu, že skutečného ministra zahraničí nemáme a zahraniční politiku se pokouší vytvářet Babiš, poneseme si následky. Teď se po nás chce aspoň symbol. My jsme ovšem vyhlásili, že nepřijmeme ani jednoho uprchlíka, což se nám vrátí, až sami budeme něco chtít.

 

Autor je publicista a kněz Starokatolické církve. Převzato se souhlasem autora z portálu Forum 24

Související článek: Učitel národů Babiš posílá na migranty Komenského