Alexandr Flek po Bibli21 vydal parafrázovanou Parabibli

Alexandr Flek
Autor: Wikipedia.org / John Harrison / Wikimedia Commons

Převyprávěnou Bibli, kdy se Ježíš nenarodí v Betlémě, ale v Berouně, místo pastýřů jsou popeláři a místo farizejů faráři, napsal protestantský teolog, pastor a překladatel Bible Alexandr Flek. Knihu s názvem Parabible publikoval na sociálních sítích, ohlasy ho přiměly vydat ji i v tištěné podobě.

Před několika lety stál za novým překladem Bible, která se jako Bible21 stala bestsellerem, v Parabibli převyprávěl části z původních textů a zasadil je do současných reálií.

Jde podle něj o dílčí, zaujatou, subjektivní, ale vážně míněnou odpověď na otázku, jak by mohl Ježíšův příběh vypadat, kdyby se odehrál dnes.

"Když jsem před lety vedl překladatelský projekt Bible21, šlo mi o všechno jiné než o biblickou parafrázi. Cílem překladu byla co největší věrnost hebrejským, aramejským a řeckým originálům a jejich převod do současné češtiny, které by rozuměli i lidé neuvyklí archaické církevní mluvě," říká Flek. Bible21 vyšla v roce 2009 a od té doby si ji koupilo podle nakladatele přes 100.000 čtenářů; bible ale obecně je nejprodávanější knihou světa.

Přesto se Flek poté setkával s reakcemi, že lidé rozuměli jazyku, ale stále ne obsahu. Reálie, souvislosti i samotné myšlenky tisíce let starých textů z tisíce kilometrů vzdálených krajů staví podle něj současnému čtenáři do cesty často téměř nepřekonatelné překážky. Pochopení zmíněného často po nezasvěcených vyžaduje mnoho studia a úsilí.

Snahu o pochopení biblických textů s nadsázkou přirovnává k tomu, že sám dnes nemůže svým dětem vyprávět "vtipy o Husákovi, Brežněvovi a Reaganovi". Sice jim vysvětlí, kdo byl kdo, jaké byly okolnosti a proč je daný vtip legrační, děti to všechno mohou i pochopit, ale smát se nebudou. "Časovaná bomba pointy nevybuchne, vysvětlení se nikdo nezasměje. A právě takovými bývají mnohokrát naše dobře míněná kázání a biblické výklady. Málokdo je zasažen, pohnut nebo otřesen natolik, aby tak jako původní adresáti textů od základu změnil své další životní směřování."

Alexandr Flek po Bibli21 vydal parafrázovanou Parabibli

Parabible
Autor: Biblion.cz

Sám říká, že při výkladech bible používal pasáže z Bible kralické, ale musel vysvětlovat, že "aj" znamená "hle", že "ostříhat" je "dodržovat", že "usnout" je "zesnout" - a naopak. Vždy prý chtěl propojovat starodávný text s dnešní realitou a ptát se spolu s posluchači, co daný příběh nebo výrok znamená pro dnešního čtenáře, jak by dotyčná scéna vypadala, kdyby se odehrála tady a teď, jak by se choval Ježíš, kdyby žil dnes, koho by fascinoval a koho k smrti vytáčel a kdo by byli dnešní farizejové a kdo učedníci.

Parabible vznikala od roku 2011, od podzimu 2016 Flek úryvky umísťoval na sociální sítě a sdílely je stovky čtenářů, diskutovali o ní dlouholetí věřící včetně farářů mnoha různých denominací, i ti, kteří bibli jinak nečtou a nepovažují ji za relevantní.

Alexandr Flek (*3. dubna 1968) je český evangelikální teolog, pastor, vydavatel a překladatel, od roku 1994 iniciátor a vedoucí překladatelského týmu v projektu Bible21. V současnosti se věnuje překladatelské a přednáškové činnosti, vede nakladatelství Biblion. V letech 1988–1995 působil v Praze jako pastor charismatického evangelikálního sboru Voda života.

Ukázka z Parabible (Lk 4.14-22)

Amnestie

Ježíš se po svém křtu ve Vltavě vrátil na Slezsko doslova nabitý nebeskou energií a ze dne na den se stal miláčkem veřejného mínění. Zvali ho do hospod i na besedy v kulturácích a populární byly zejména jeho promluvy v místních kostelích.
Když tedy na svém turné dorazil do Nýdku, kde vyrůstal, šel v neděli do kostela (jak je v tom kraji dosud zvykem). Podali mu Bibli a vyzvali ho, aby se ujal dnešního čtení. Nalistoval Izaiáše, svého nejmilejšího autora, našel pasáž, která ho už od mládí fascinovala, nadechl se a začal deklamovat:

    Nebeský vítr mi vane do plachet – 
    nesu skvělé zprávy těm, kdo jsou na tom zle!
    Přicházím potěšit zdeptané depkami, 
    osvobodit vězně samoty,
    obejmout věčné outsidery,
    rozsvítit temné tunely, 
    dát novou jiskru těm, kdo už nemohli, 
    a vyhlásit globální amnestii – 
    vždyť už je podepsaná v nebi!

Pak knihu zavřel a chtěl si jít sednout, posluchači se ale ozvali: „A co bude s kázáním?“
„To je celé kázání,“ pokrčil rameny. „Je načase ho naplnit.“
Lidé v kostele nemohli uvěřit svým uším, někteří ale říkali: „Nezapomeňte, že nemá teologické vzdělání!“

(Zdroj: Facebook.com/Parabible)