Nemám ráda vyrušování během přestávky, o to více jsem nechápala, když se kde se vzal, tu se vzal můj mladší bratr. Výraz jeho tváře byl velmi spokojený a, pokud se to dá u tak mladého jedince říci, mužný. Jeho třída právě absolvovala přednášku gynekologa v rámci cyklu sexuální výchovy. Bratr se cítil jako velmi moudrý a kvalitně poučený. To mě velmi zaujalo, proto jsem v nestřežené chvilce ukořistila jeho sešit Občanské výchovy.

Neobjevila jsem žádné „prasárničky“, ale poměrně věcné a kvalitní poznámky, navíc dost pečlivé. "Život se podobá knize, blázen v ní jen letmo listuje, moudrý při čtení přemýšlí, protože ví, že ji může číst jen jednou." Ano, tohle má puberťák ve svém sešitě i s vysvětlením, prý si o tom s profesorem povídali. A tak prý o každém tématu, hledání partnera, sbližování, roviny lásky, antikoncepce, pornografie, sexuální deviace, prostituce, tohle všechno probrali a zřejmě dobře. Mladí lidé, kteří teprve objevují svoji sexualitu a teď prošli teoretickou přípravou. Už vědí a chápou o kousíček víc. Je jim 13-14.

Já jsem o pár let starší a to základní poučení, kterým letos prošel brácha, už mám za sebou. Teoreticky bych měla vědět, jak se na sexualitu mám dívat. Ale občas, stejně jako moji vrstevníci tápu, snažím se najít dobrou a věcnou radu, ale nějak se mi to nedaří. Místo psychologů s chutí pomáhat mladým lidem o mě zájem projevila jistá firma. Spolu s ostatními dívkami z ročníku jsem dobrovolně povinně nakráčela do kabinetu chemie, kde jsem si vyzvedla "dáreček". Balíček s těmi naprosto nejúžasnějšími intimními potřebami a brožůrka. Ta mě naplnila nedočkavostí.

Ono nic. Přibaleno bylo až nevkusně barevné cosi s opravdu "věcnými" radami. Vlastní antikoncepci se věnuji dvě stránky pod nadpisem "Dávat si pozor" znamená znát rizika! Drobný odstaveček pojednává i to, že by se měla rozhodnout dívka sama, kdy prožije své "poprvé" a že má s partnerem probrat problematiku bezpečného sexu, jinak, že by to nemělo cenu.

"Mělo by tajemství zůstat ukryté?" Tak to je reklama na šampón proti lupům. Ještě mi zde sdělí, jak mám zvládnout nákup podprsenky, přijímací pohovor do zaměstnání či svoje pocení. Fakt užitečné. Hlavně dostatek propagace výrobků sponzora celé "osvětové" akce. Vše v "in" jazyku, který i mým značně hormony ovlivněným spolužačkám, přišel jako hloupý vtip.

Sexuální výchova je fuška a asi dost individuální. Puberťákovi se dostane kvalifikované péče a mně, takřka dospělé ženě, strčí reklamní zmetek.