Poslouchajíce svoji oblíbenou křesťanskou rozhlasovou stanici The Fish 95,9 FM, nemůžu se ubránit nenapsat tento komentář. Jistý známý americký křesťanský zpěvák zpívá svoji popovou píseň a do toho rázným, ale líbivým hlasem George W. Bush promlouvá o silných Spojených státech v 21. století a potřebě modlitby. No, dokážete si představit, že jednoho dne uslyšíte na Proglasu Jana Kasala, jak prohlašuje: "Česko musí v novém tisiciletí stát křesťanských hodnotách!" a do toho Střípky zazpívají: "Halelujááá!"?

Ta americká píseň, zdá se, není placená reklama. Zcela určitě je to však vynikající skrytá reklama, či až PR. Bush junior se spojil s předním křesťanským zpěvákem a vytvořili píseň, která je nyní pravidelně přehrávána na amerických křesťanských rádiích. (Doporučuji ještě z těch popových His Radio a KNLE 88,1.) Američtí křesťané si tak spojí svého oblíbeného zpěváka se svým prezidentem, který ještě navíc říká, co se jim líbí, a řeknou si: "Jo, zvolili jsme si toho Bushe dobře. A příště toho správně křesťanského chlapíka zvolíme znovu."

George W. Bush hovoří ke katolickým představitelům
Foto: Reuters NewMedia Inc./CORBIS

Bush to má jistě zvládnuté. Ale je něco podobného možné v Česku? Dočkáme se toho, že si bude konzervativní křídlo KDU-ČSL platit před volbami reklamu v Mezinárodním Reportu? A bude (kdo vlastně, když Svoboda odstopil?) prezentovat Čtyřkoalici v AD jako alternativu pro mladé?

Záleží na tom, co si bude KDU-ČSL, respektive Čtyřkoalice myslet o stálosti svých voličů. Jestliže si bude myslet "oni nás ty babičky zvolí i bez reklamy", pak se žádné politické reklamy v křesťanských médiích zřejmě nedočkáme. Jestliže se ale bude chtít pojistit a nebude si pyšně myslet, že žádnou reklamu nepotřebuje, pak můžeme jednoho dne vytáhnout ze schránky Katolický týdeník, na jehož první straně bude půlstránková reklama: Čtyřkoalice: stavíme na křesťanských hodnotách. Stavíte na nás vy?

Vlastně, v Katolickém týdeníku se toho asi nedočkáme. Patří totiž České biskupské konferenci a některé nenechavé komentáře by jistě psali o tom, že "katolická církev podporuje Čtyřkoalici". Ne, že by nebyla pravda, že je Katolická církev blízká KDU-ČSL a obráceně (viz pravidelné pastýřské listy před volbami), ale na veřejnosti se to přece neříká.

Reklamu tu zatím nemáme, za to křesťanský politický PR ano. Na setkání mládeže v Praze by měl vystoupit Cyril Svoboda (otázka je, zda vystoupí, když přestal být lídrem 4K), v Brně bude Pavel Fišer z Kanceláře prezidenta republika a Denisa Chovancová, bývalá tisková mluvčí KDU-ČSL.

Ještě jedno poučení od Bushe: mluví o křesťanství především tam, kde jsou křesťané. Nestydí se přihlásit se ke křesťanství, ale ví, kde si může co dovolit.

Takže Střípky, připravte se! Doplněno 2. dubna 2001:

Před chvílí jsem onu píseň slyšel znovu. Hrají ji opravdu stále dokolečka. Zde je několik úryvků:

"Kdo na vás měl největší vliv?" - "Ježíš, protože změnil moje srdce."
"Žádám vás, abyste se modlili za tutu velkou zemi."
"Amerika potřebuje uzdravení a sjednocení...a pokrok."
"Prosím, abyste se modlili za vůdce obou stran."