Šel jsem asi před třemi týdny s mojí dívkou parkem v Českých Budějovicích s tím, že jí koupíme boty. Z ničeho nic jsem si sáhl do kapsy, abych zjistil, že v ní mám již několik dní nějaké lístky na vlak na vyhození. A tak jsem se je rozhodl u nejbližšího koše vyhodit. Přistupuji ke koši a najednou jsem ho spatřil. Díval se na mě z "odpaďáku".

Socha z bílého pískovce představující Ježíš Krista byl ukryta v koši tak, že se koukala přímo na přicházejícího člověka. Na chvíli jsem se zarazil a zeptal sám sebe, co tam dělá socha Ježíše?

Než jsem se ale vzpamatoval, brali již mé ruce sošku z koše ven. Byla velmi krásná, nekýčovitá. Proč se jí tedy někdo zbavil?

Když jsem se rozhlédl kolem sebe, zjistil jsem, že je blízko zastavárna a bazar. Někdo si jí nejspíše "vypůjčil" někde v kapličce a když zjistil, že mu za ní nic nedají, odevzdal jí do útrob koše.

Ale co mám udělat se soškou? Moc se mi líbila, ale nechat jsem si jí nemohl. Přece jenom asi někomu někde shází. Na policii jsem s ní chodit nechtěl, protože by si pomysleli, že jsem se zbláznil. A tak jsem zamířil na českobudějovické biskupství, kde jsem jí chtěl předat někomu, kdo by se postaral o její navrácení na "původní" místo či někam do jiné kapličky.

Nakonec skončila na katechetickém středisku, kde se jim moc líbila a já jsem trochu smutně odcházel směrem na mojí kolej. Cestou jsem přemýšlel o této události. Byl jsem rozzloben na zloděje, který někde dokáže "štípnout" sošku a pak jí vyhodit. Ale pak jsem přemýšlel o tom, kam bych já takovou sošku umístil. A při té příležitosti jsem se zeptal sám sebe, co by asi dělal živý Ježíš, kdyby ho někdo hodil do koše?

Na tuto otázku odpověď neznám, ale vím, že pokud by toto někdo udělal mě, určitě bych se jako Ježíš nezachoval. A tak mám opět o čem přemýšlet.