V předvánočním kalupu při nakupování dárků se pomalu vytrácí hlavní smysl Vánoc a to je oslava narození Ježíše Krista. Lidé si zajdou o Vánocích do kostela, vyslechnou si tam "pohádku" o nějakém tom Ježíškovi, který se narodil někde v Betlémě, spokojeně se přecpou cukrovím a pak za řvaní koled při nějakém to koncertu si uleví, že je to již za nimi. Komunisti se ale na rozdíl od jiných lidí na Vánoce dlouho připravovali a Ježíškovi napsali hodně dopisů. Doufají, že je na rozdíl od Mikuláše nezklame.

Zavřít faráře Protivínského až zčerná. To bylo nejčastější přání současných komunistů, které chtěli za své "vzorné chování" splnit od svatého Mikuláše. Byli dokonce ochotni se za toto přání i nějaký ten otčenášek pomodlit a nedělat alespoň do Vánoc žádné zlomyslnosti.

Svatý Mikuláš v podobě Spravedlnosti je prý ale zklamal. Poslal totiž prezidentu Havlovi myšlenku, aby toho "nehodného kněze" z Břeclavska osvobodil z rukou policie a státní zástupkyně. Prý před padesáti lety by mu komunistická spravedlnost ukázala. Ten by dostal nejenom od čerta koštětem, ale i od samotného lucifera obuškem.

A tak se komunisté usnesli, že si budou ztěžovat šéfovi Mikuláše a tím je Ježíšek. Hned mu napsali několik dopisů, co chtějí pod stromeček. Jednu studenou celu, málo jídla, otravné spoluvězně, státní zástupkyni z dob padesátých a jednoho soudce podobného ražení.

To, že to se svým obrácením myslí vážně, o tom svědčí fakt, že všechny tyto vymoženosti dvacátého století nechtěli pro sebe, nýbrž pro jednoho jediného "přítele", již zmiňovaného P.Vojtěcha Protivínského. Jací to jsou dobráci!

Pokud jim to prý Ježíšek nesplní, přestanou na něj věřit a obrátí se znovu na Dědu Mráze, který zrovna bručí v kriminále za nějaké ty vloupačky o minulých Vánocích. Prý přinesl nějakým dětem ořechy a vzal si sebou televizi, video a pračku. Asi nejspíše pro další děti či co?

Dnešní doba je uspěchaná, shoduje se mnoho lidí. Prý není vše takové jako dřív.

Ano, souhlasím. Dřív to bylo tak, že nehodné děti si bral čert do pekla a vyplácel je proutěným koštětem a Mikuláš rozdával dětem s andělem dárky.

Ale v dnešní "uspěchané době", kdy jsou věci kolem nás naruby, bych se ani moc nedivil, kdyby v nejedné komunistické domácnosti došla Mikulášovi svatá trpělivost, vzal si od čerta řetěz a někoho pořádně seřezal.