Emotivní vyjádření pro novináře, urážky papeže, kampaň proti pastoračnímu působení Římskokatolické církve. To je současný obraz “tradičně pravoslavného” Ruska. Výsledek - zvýšený zájem o “Západní církev”. To je výsledek negativní reklamy. Víte jak působí?

O víkendu proběhl “telemost” mezi Moskvou a Vatikánem. Papež Jan Pavel II. tak symbolicky virtuálně navštívil “pravoslavné” Rusko. O této “ návštěvě” a o samotné návštěvě papeže v Rusku se vedly dlouhé spory, kdy proti ní protestují nejen představitelé pravoslavné církve. Ale výsledek je překvapivě opačný. Stále více mladých lidí navštěvuje katolické bohoslužby, vzrostl zájem o západní spiritualitu a Rusové by rádi viděli papeže ve své vlasti. Samotná virtuální návštěva papeže v Rusku měla takový mediální úspěch, že se v zahraničním tisku objevilo srovnání s reklamní kampaní za stovky miliónů dolarů. Též počet lidí přímo sledujících tuto papežovu “návštěvu” několikrát předčil očekávání pořadatelů.

Celý úspěch akce je ale způsoben jednou věci, která se nazývá “negativní reklama”. Osobně se domnívám, že papež a jeho administrativa s touto variantou nepočítali. Ale vehemence představitelů pravoslavných církví, ruských herců a osobností jim svými výroky tuto velkou službu udělala.

Je to něco podobného jako v kultovním snímku “Obecní škola”, kde ředitel nabádal žáky, aby nelízali zábradlí. Zakázané ovoce nejlépe chutná a tak efekt byl opačný.

Některé kulturní akce, jako například výstava I.N.R.I. či film Amen dokonce s touto negativní image počítají. V případě výstavy I.N.R.I. se dala kontroverzní fotografie obnažené ženy na plakáty, napsali nad to I.N.R.I. a už tentýž den na to reagovaly desítky pobouřených věřících ve svých reakcích v médiích. K tomu se přidaly provokativní výroky autorů a je z toho kauza, která naláká mnoho lidí na výstavu, aby zjistili, o co vlastně na té výstavě jde.

Že ta nahatá žena na kříži nebyl Ježíš Kristus, ale měla symbolizovat jednoho z vrahů ukřižovaných spolu s Kristem, a že na výstavě jde o biblický motiv až v druhé řadě, tak to mnoha lidem uniklo. Výsledkem je, že výstava autorům vydělala velkou sumu peněz i je dostatečně zviditelnila.

Tentýž případ je film Amen, na který díky protestům Katolické církve se stojí dlouhé fronty v předprodejích kin.

Možná se mnozí ptáte, co s tím udělat? Jedině to, že nebudeme bez rozmyšlení křičet proti všemu, co by nás mohlo urážet a nejdříve než podepíšeme petici, tak půjdeme zjistit podstatu celé věci. Pak přesně vysvětlíme co je na té věci špatně a proč.

I já jsem o těchto Vánocích se bezmyšlenkovitě ozval na jednu takovou akci, což mě dodnes mrzí. Kladu si otázku: Proč být PR hlouposti?

A jelikož to není vůbec lehké, tak bych chtěl všem, kdo se o to pokusí, popřát hodně síly.