Nevím co je to za módu, ale na naše politiky asi leze jaro. A jelikož jaro je lásky čas, chtějí se dozajista zviditelnit před ženami. Miloš Zeman ukazoval v Izraeli svou výbornou znalost angličtinu a Pavlu Dostálovi, který anglicky tolik neumí, to přišlo líto. Tak se rozhodl zaujmout ženy přes duchovní (kulturní) téma - Katolickou církev.

Pokud jsme byly do nedávné doby zvyklí jen na populistické výroky pana Haidera a Zemana, tak s tím je teď konec. Na scéně se objevila nová hvězda - Pavel Dostál.

Jak víme v případě obou pánů (Zemana a Haidera), zviditelnění jim to přineslo doopravdy světové. Kdo by v dnešním světě neznal jejich tváře a jejich výroky. Z pana Zemana je zná dokonce už každý malý palestinec, který nechodí ani do školy.

Tito dva pánové, kdykoliv se někde objeví, tak je kolem mnoho novinářů. Kolem ministra Dostála, který je prý podle soudu mnoha dam mnohem hezčí, se ale pořád žádný novinář neobjevoval.

Desetkrát kvůli tomu vyměnil své tiskové oddělení s ministrem Grossem, ale žádný novinář ho nechtěl slyšet. A tak se rozhodl pro razantní krok. Když nechce novinář k hoře, musí hora k novináři.

Pan ministr si dokonce vzpomněl na to, že i on býval kdysi novinář (od roku 1993 komentátor deníku Právo) a vrátil se ke své Alma Mater s prosbou o vydání svého článku.

Tam ho samozřejmě přijali jako v podobenství O ztraceném synu a ministrům komentář vydali dokonce už na páté straně. Ptáte se na téma ministrova komentáře? Přece ryze kulturní a duchovní - Katolická církev. No není to krásný příběh?

Těžko panu ministrovi bude někdo vyčítat, že nemá dostatečné znalosti z dějepisu z doby komunismu. Vždyť dějepis přece na Průmyslové škole chemické pan ministr neměl a vzhledem ke své závratné politické kariéře po roce 1989 si ho ani nemohl dostudovat . A tak by asi nebylo ani vhodné mu připomínat minulost jeho strany mezi roky 1945-1989 a její vztah ke komunismu.

Mě osobně nejvíce zaujaly tři věty pana ministra: "Navzdory uvedenému, anebo snad právě proto jsem se po svém nástupu do funkce ministra nesnažil řešit problémy silově, ale prostřednictvím diskuse. A právě proto vznikla vládní komise, která se měla zabývat otázkou vztahu státu a církví. Byl jsem ochoten v mnohém ustoupit a také jsem neustále ustupoval." Po přečtení těchto slov už doopravdy nevím, na co si ta naše církev pořád ztěžuje? Vždyť ten Dostál je přece náš člověk, ne?

Spíše bychom měli být rádi. Vždyť na zviditelnění si pan ministr mohl vybrat spoustu jiných témat a on si vybral zrovna naší církev. Jsou tu přece lepší témata jako Ničení kulturních památek, Krádeže kulturních památek, Úpadek naší kultury nebo Kultura na TV Nova. A tak mi na závěr mého zamyšlení dovolte panu ministru za vše poděkovat několik let starou výzvou: Pane ministře děkujeme, odejděte!