Velmi ráda cestuji po vlastech českých i moravských a naslouchám osudům lidí, perličkám ze života a myšlenkám chudých kostelních myší. Jedno z šedivoučkých zvířátek mi sdělilo zvláštní příběh o zdravém lidském rozumu, o který se chci s vámi podělit.

  Vzadu v kostele je informační stoleček, tam naše milá myš byla vždy moc ráda, to víte, ženská zvědavost. Vždy se myšičce líbilo číst zprávy, křesťanský tisk, prosby a hlavně něco z kultury, byla to vzdělaná inteligentní myš. Jenže té kultury trochu ubývalo, najednou už nikdo od ambonu nezval na koncert klasické hudby, najednou bylo místo na stolečku prázdné, pozvánky ke kulturním akcím zmizely.

  Myšce to přišlo líto, ale její zvědavost ji nedala a začala hledat příčiny nedostatku kulturní potravy. Nejen z drobků živa je myš. Po usilovném pátrání v temných zákoutích matičky církve, něco objevila a nechtělo se jí tomu věřit. V jejím kostele se opravují varhany, aha, tak proto je nahoře na kůru ošklivo a prázdno, řekla si myš.

Ale kvůli varhanám se pan farář a další velcí lidičkové hádali. Tomu už myšička přestávala rozumět, šlo přece o dobrou věc, tak by se ti chytří měli umět domluvit. Všechno vzdělaní lidé, ale asi trochu ješitní a někteří bez chuti jednat férově. Tak se všichni rozhádali, zapomněli si podat ruce. Teď spolu moc nemluví a hlavně nepomáhají si.

  Malé zvířátko se moc těšilo na koncerty žáčků "lidušky" i opravdové umění za rozumnou cenu, ale nic z toho nejspíš nebude. Pan farář si našel jednoho "kamaráda" z kulturní instituce a zbytek lidí ho moc nezajímá. V kostele se sice pořádají koncerty pod patronací této instituce, ale drahé.

Myšička je na nich skoro sama, navíc je chudá, takže na opravu varhan přispět nemůže. Chybějí peníze a farnost je ve slepé uličce, varhany není z čeho zaplatit.

  Škoda, možná stačilo jen trochu víc obyčejné lidské slušnosti. Třeba by se našlo i to místečko vzadu na stolku a lidé by opět objevili cestu k sobě a umění. Stačilo málo, stačilo umět vyslechnout všechny strany a přijmout nabízenou pomoc.

Chudák kostelní myš, poodkryla zákulisí a chce se stěhovat. Vždyť i myš potřebuje slušné lidi a kulturní prostředí.