Zaplavené pódium, déšť, komáři kontra flexibilita pořadatelů a příjemná atmosféra – skepsi vystřídalo nadšení. To jsou některé z možných postřehů z Celostátního setkání mládeže ve Žďáru nad Sázavou. Jaké vlastně bylo?

V neděli těsně před začátkem setkání začaly přeháňky a v pondělí odpoledne začalo vydatně pršet. Přicházely první zprávy o povodních z Jižních Čech. Mé srdce i lidí kolem mě bylo velmi stáhnuté. Co teď? Přijedou lidé?

Tuto otázku jsem si kladl ještě při velkém úterním dešti. Doslova do posledního místa zaplněný kostel prožíval nepříjemné chvíle z důvodu špatné cirkulace vzduchu. „Mnozí nepřijeli z důvodů povodní“, říkaly zprávy lidí zapojených do organizace setkání.

Ale na množství lidí to téměř nebylo poznat, spíše obava z povodní se dala vytušit na jednotlivých tvářích. Asi nezapomenu na chvilku večerní modlitby, kdy při prosbě za lidi postižené povodněmi se dvě dívky asi pět metrů ode mě vzdálené v  postraní lodi rozbrečely.

Ve středu začali přijíždět další mladí lidé a přestávalo již pršet. To vše se odráželo i na atmosféře, která se den ode dne lepšila. Začalo se stavět nové pódium, protože to "staré" u řeky bylo z velké části zatopené. Musím pochválit určitě velké úsilí organizátorů, kteří na něm pracovali i v noci. Ale nakonec se to všechno stihlo a čtvrteční program mohl začít na tom "novém".

Ve čtvrtek jsem osobně cítil zlom v celém setkání. Zvedla se nálada a mladí lidé vesele zpívali a tancovali při doprovodných písních.

Příjemně na mě zapůsobilo zapojení pana biskupa Cikrleho do scénky, kde si zahrál na rybáře. Takový kus dávky humoru jsem doopravdy od biskupa nečekal. I když….

Páteční zamyšlené a sobotní nadšené publikum už dávalo organizátorům velkou kapku naděje, že na toto setkání se bude dlouho vzpomínat.

Při nedělní dojmologii vše jako by potrhl jeden z protestantských bratří, když vystoupil na pódium a sdělil, že se mu na III. Celostátní setkání mládeže hodně líbilo. Byl jsem za jeho postřeh i názor vděčný. Protože jako by nahrával mému optimismu, který jsem téměř po celé toto setkání cítil (tedy mimo pátku).

Ze setkání mládeže asi nikdy nebudou všichni nadšení a asi nikdy na ně nepojede mnoho mladých lidí z našeho okolí. Ale podle mého názoru určitě těm, kteří do Žďáru přijeli, něco dalo. I přes všechny chyby a chybičky, které by na něm mohl člověk vidět.