Prohráli jsme všichni, kdo jsme šli k volbám a hlasovali pro demokratické strany, zní z úst mnoha rozčarovaných lidí. Bylo nás totiž málo. Na druhé straně se raduje bolševik, který doslova vstal z mrtvých. Kdo je viník a proč?

Šampaňské zaplavilo sekretariáty ČSSD a hlavně KSČM. Volby mají dva vítěze. Absolutní vítěz je ČSSD a nejvíce ve volbách získali komunisti.

Za to ve štábu Koalice i ODS vybalili z lékárniček pilulky na bolest hlavy. Takový debakl asi nikdo z nich nečekal. Nebo snad ano? Pravice utrpěla takovou porážku, jako Le Pen ve druhém kole francouzských parlamentních voleb.

Mnozí z nás se ptáme, kde byla chyba. Vždyť předvolební výsledky…

Na to zapomeňme. Chyba určitě není nikde v předvolebních preferencích. Za to, že půjdou naši občané volit „rudé bratry“, se mnozí z nich právem stydí, a tak při vyplňování dotazníků raději zaškrtli, že nejsou rozhodnuti.

Komunisti jsou také jedinou politickou stranou, která není zatížená téměř žádnými skandály z poslední doby a nikdy se nepodíleli na žádné polistopadové vládě. Jejich volební výsledek je tedy překvapivý, nikoliv nelogický.

Koalice hlásí opravdovou lítost a rozhořčení. Hledají viníka. Že by Cyril Svoboda, soudí někteří unionisté. Možná. Do voleb šli s označením strany „zastupující sudetské zájmy“, klerikálně laděným seskupením a po rozpadu ideologicky vyrovnané 4Koalice s velkým morálním deficitem.

Také investovat do kampaně 70 miliónů, to se mi osobně zdálo moc. Billboardy prostě člověka nenahradíte! To už zjistil před Koalicí i Sládek.

Jen teď marně uvažuji nad tím, zda tu někdo nebude mít dluhy? Jak se o ně Unie svobody a KDU-ČSL podělí. Že by „rovným“ dílem, jako jim voliči rozdělili mandáty? Teď přijde asi účtování a trochu se bojím, aby z toho nebyla „koaliční apokalypsa.“

A co to přinesli volby důležitého pro naše občany? „Chleba se opět nezlevní a pivo také zadarmo nebude,“ řekl mi můj soused, který se o volby nikterak nezajímal. A možná má pravdu. Já jsme k volbám šel a víc už jsem toho doopravdy udělat nemohl. Tak proč se nad výsledky voleb zbytečně rozčilovat?