Každá skupina obyvatel chce nějakým způsobem prosazovat své názory. Nezáleží na tom, jestli se jedná o jihomoravské katolíky nebo pražské liberály. Všichni jistě mají právo se svobodně projevit a sdělit světu, co je podle nich dobré a co špatné.

Problém nastává tehdy, když se jedna skupina snaží výrazně měnit život skupiny druhé. Logicky pak vzniknou problémy. Ještě horší je, když si dvě názorové skupiny, které se mají dohodnout, začnou vzájemně plivat do obličeje. Z dohody je fraška a tak nějak omylem bývá vykopána válečná sekyra. Byť obě strany tvrdí, že to myslí dobře a mírumilovně.

Podobný dojem získávám z rozhovoru s poslancem Karasem pro magazín Týden. Nehodlám publicistovi ani poslanci upřít jejich kousek pravdy a dobrou vůli. Jenže to je trochu málo. Nedorozumění se lehce množí. Titulek jistě upoutá, Katolický jestřáb navrhnuje léčit gaye a podtitulek? Svět lidovce Karase: Bez sexuální výchovy, antikoncepce a potratů.

Titulek mi nějak nesedí, poslanec Karas zřejmě není z těch, kteří by se střemhlav vrhali po kořisti. Spíše působí jako milý starý pán, fotografie doplňující rozhovor s ním tento dojem jen potvrzují. Jenže i image hodného dědy má svůj háček. A to pohled značně zúžený a až příliš jasný. Realita jižní a značně katolické Moravy je o poznání jiná než třeba "liberální" Praha.

V tom je zřejmě zakopaný pes. Poslanec Karas se pohybuje v jiném prostředí, než novinář, který s ním dělá rozhovor. Toto není kritika jen konstatování. Poslanec Karas jistě vidí hodně šťastných rodin s mnoha dětmi, vidí plné kostely při nedělních bohoslužbách a lidé v jeho okolí mu děkují za jeho práci, protože hájí jejich názory. To je jistě správné.

Naproti tomu publicista se žene jako honící pes, musí vidět to špatné v lidské společnosti a rozhodně nebude mít radost z toho, když mu někdo chce povídat o tom, jak je svět krásný a mladí lidé nezkažení. Je jasné, že musí provokovat nepříjemnými otázkami a snaží dokázat poslanci-pomyslnému protivníkovi, že nemá pravdu. Je to jeho práce a opět je to správné.

Snad proto se nerozčiluji, když poslanec strany lidové působí víc radikálně než je mi libo. Stejně tak mi nevadí, když je novinář na něj nepříjemný a šťourá do všeho. Je to jejich práce. Tak jim oběma přeji mnoho dobrého.