Ovšem ne jen tak nějakého. Musí být s technologií WAP. Jedině s ní totiž poznáte, zda se se svým partnerem k sobě hodíte. Nevěříte? Ale já to viděl na vlastní oči! Teda, bylo to v reklamě, ale ukazovalo to mnohé o dnešní mládeži.

V oné reklamě se dívka na diskotéce seznámí s chlapcem a vášnivě s ním tancuje. Protože si ale není jista, zda-li se k sobě hodí, obejme svého chlapce a za jeho zády (doslova) vytáhne mobilní telefon s technologií WAP. Ta umožňuje přenášet obsah internetu na mobilní telefony. Dívka si proto najde internetovou stránku, kde se zabývají partnerskými vztahy z hlediska astrologie a zadá své a chlapcovo astrologické znamení. Chvíle napětí – přenášejí se data. Samozřejmě, že jí vyjde, že se k sobě hodí.

Ještě, že u nás wapových mobilních telefonů moc není. Představa, že o úspěchu mého partnerského vztahu rozhoduje nějaký mobilní telefon je dost děsivá. I když ukazuje spojení dvou naprosto rozdílných světů. WAP, který je vysoce racionální technologií, se propojuje s astrologií, která je naprosto neracionální.

Proti astrologii se uvádí minimálně dva důvody:

  • astrologie je založena principu, že vás postavení kosmických těles ovlivňuje v okamžiku porodu gravitační sílou. Jenže pokud si to spočítáte, tak na vás mnohem větší gravitační sílou působí porodník, matka nebo nákladní auto, které zrovna zaparkovalo před porodnicí. Navíc nikdo nedokázal vysvětlit, proč se má brát v úvahu zrovna porod a ne třeba početí,
  • astrologie používá hvězdné mapy, které jsou staré několik tisíc let. Za tu dobu se vesmírná tělesa značně posunula a jsou někde jinde, než kde jsou zakreslena na astrologických mapách.
Ale hlavně by mě děsila představa, že o úspěchu mého partnerského vztahu rozhodují nějaké hvězdy. To je totiž otroctví a zbavení svobody. Přitom Kristus nám nabízí svobodu – i v partnerském vztahu: „Tu svobodu nám vydobyl Kristus. Stůjte proto pevně a nedejte si na sebe znovu vložit otrocké jho...Vy jste vy byli povoláni ke svobodě“ (Gal 5,1.13).

Stejně je zajímavé, jak moderní technologie zasahují do partnerských vztahů. Ještě, že jsem s někým chodil, když ještě nebyly masově rozšířené mobilní telefony a internet, takže mohu srovnávat (na druhou stranu jsem se – jak už asi víte – seznámil s jednou dívkou, se kterou jsem pak chodil, právě na internetu). Moje babička se s mým dědou seznámili po válce. Babička byla z vesnice v jižních Čechách a děda bydlel v Karlových Varech. Proto si denně psali.

Dnes se posílají SMSky a e-maily a chatuje se. A jak mi tuhle řekla jedna dívka, nebýt mobilního telefonu, tak by se se svým klukem už dávno rozešla. Mobil slouží k posílení jejich vztahu, protože každý bydlí někde jinde a občas se dlouho nevidí.

Ale vraťme se k té reklamě. Na podzim přijde na trh generace GPRS telefonů. Zatímco wapové telefony mohou přenášet jen některé internetové stránky, GPRS telefony budou moci přenášet všechny všechny internetové stránky. A protože si mnohé horoskopy protiřečí, byla by sranda, kdyby si třeba on našel pomocí WAPu, že se k sobě hodí, a ona pomocí GPRS by zabloudila na stránky, která by jí řekla, že se k sobě nehodí.

Samozřejmě sranda by to byla jen pro toho, kdo na podobné věci nevěří a ví, že v partnerském vztahu jsou důležitější věci, než brouzdat po astrologických stránkách. Ostatně, výběr partnera se přeceňuje a když se chce, tak se dokáží sžít takřka jakékoli typy. Chce to jen lásku.

P.S. Ještě jedna reklama na téma moderní technologie a partnerské vztahy: On a Ona sedí ve dvou rychlovlacích, stojících vedle sebe. Oba rychlovlaky se za chvíli rozjedou, každý opačným směrem. Ona vyhlédne z okénka a uvidí Jeho. Zamilují se do sebe na první pohled. Jenže vlaky se již rozjíždějí. Ona je ale duchapřítomná. Vytáhne palma (takový malý počítač) a namíří ho na něj. On vytáhne svého. Z Jejího palmu se tak na Jeho přenese přes infračervený paprsek Její jméno jméno a telefonní číslo. Vlaky již jedou, ale on se usmívá, protože má vše, co potřebuje.

Bože, buď milostiv milencům! A vy si sebou nezapomeňte brát WAP i GPRS mobilní telefony, palmy nebo aspoň tu tužku a papír.

Pokud si chcete přečíst nečo víc o WAP technologii a křesťanství, doporučuji vám jiný můj článek.