Tento podzim byl na ministerstvu kultury opravdu velmi žhavý. Ministr s heslem: „Dost bylo Ježíška“, vyhlásil konkurz na obsazení místa této, podle něj „pohádkové postavy“, nějakou jinou, ale „národní pohádkovou“ postavou. „Vždyť toho Ježíška ani vlastní národ nemá rád,“ komentoval celé dění ministr.

Sešly se pouze dva návrhy, které jak nám potvrdil jeden nejmenovaný zdroj z ministerstva, byly z dílny jednoho nejmenovaného ministra kultury. A jelikož ten ministr byl i hlavou konkurzní komise, tak vyhrála jeho nejoblíbenější pohádka O Rumcajsovi.

Na celém ministerstvu byly ihned zmobilizovány síly a druhý den už všude byly vánoční plakáty s Cipískem v kolébce, Mankou a Rumcajsem a vzadu stál jelen a liška.

Na četné dotazy novinářů po příčinách této změny zněla jasná odpověď: „České Vánoce s českými pohádkami.“

Osobně se pak přiznal, že mu postava loupežnického synka vždy byla blízká. Hlavně to, že bohatým bral a chudým dával.

Ministr ale nezůstal jen u změny Cipíska za Ježíška, ale měnil i Vánoční zvyky. Podle něj se měl tento rok začít zkušebně místo dávání dárků, dárky brát. Ve své dobré snaze ukázat, jak to bude vypadat, dal si pod stromeček několik šál, ke kterým chtěl přidat ještě další věci.

Jaké však bylo jeho překvapení, když zaměstnanci nedořekli ani básničku: „Lotrando náš, jenž jsi v pralesích…“ a vrhli se pod stromeček, který během chvilky zbavili všech ozdob i elektrických svíček a postupně zmizelo i vybavení reprezentačních prostor ministerstva.

Že měl celé Vánoce ministr zkažené, to snad není třeba ani říkat nahlas. A co bude příští rok, tak to nechává ministr opět otevřené. Představitelé církví ale věří, že mu Bůh dá dostatek zdraví a to nejen toho fyzického.