Ukřižování, Jaroslav Válek, umělecký kovář  - umístěno v hotelu Axa v Praze, foto: Jan Kirschner

Ježíšova smrt
Když bylo poledne, nastala tma po celé zemi až do tří hodin. O třetí hodině zvolal Ježíš mocným hlasem: „Eloi, Eloi, lema sabachtani?“, což přeloženo znamená: ‚Bože můj, Bože můj, proč jsi mě opustil?‘   Když to uslyšeli, říkali někteří z těch, kdo stáli okolo: „Hle, volá Eliáše.“  Kdosi pak odběhl, namočil houbu v octě, nabodl ji na prut a dával mu pít se slovy: „Počkejte, uvidíme, přijde-li ho Eliáš sejmout.“  Ale Ježíš vydal mocný hlas a skonal.  Tu se chrámová opona roztrhla vpůli odshora až dolů. A když uviděl setník, který stál před ním, že takto skonal, řekl: „Ten člověk byl opravdu Syn Boží.“  (Mk: 15,33-39)

Není-li zmrtvýchvstání, pak nebyl vzkříšen ani Kristus
Nebyl-li však Kristus vzkříšen, je vaše víra marná, ještě jste ve svých hříších,a jsou ztraceni i ti, kteří zesnuli v Kristu.
Máme-li naději v Kristu jen pro tento život, jsme nejubožejší ze všech lidí!  Avšak Kristus byl vzkříšen jako první z těch, kdo zesnuli. A jako vešla do světa smrt skrze člověka, tak i zmrtvýchvstání: jako v Adamovi všichni umírají, tak v Kristu všichni dojdou života. (1K 15, 14-22)

 


Text bible dle Českého ekumenického překladu