Lidská vynalézavost nezná mezí. Proto když je někde něco zakázáno, vždy se to dá nějakým způsobem obejít. Na tomto principu vyplula do mezinárodních vod, termín mezinárodní vody je dost podstatný, loď, na jejíchž palubě mohou ženy podstoupit potrat. Z hlediska práva není co řešit, mezinárodní vody jsou všech a zákony jednotlivých států na ně nedoléhají.

Jenže kormidelník lodi zvolil trošku nešťastně, nejdříve se plulo k Irsku a teď k Polsku. Ach jo, připlout s lodí, která nabízí vykonání potratu k silně katolickým zemím, je asi podobné jako vytáhnout rudý prapor před rozzuřeného býka. Taky hrozí krvavý střet, byť krev je nahrazena červenou barvou a místo býka stojí radikální katolíci.

Ale ani těm nelze upřít kousek pravdy. Oni se poctivě snaží, jistě v dobré víře, zlikvidovat sémě hříchu ve vlastní zemi. No a teď si připluje nějaký hej nebo počkej a říká, že jejich snaha je naprosto zbytečná a dokonce si dovolí "kulturu smrti" propagovat. Z čistě lidské hlediska by to naštvalo asi každého.

Co teď? Posádka lodi se dušuje, že žádný potrat zatím neprovedla, pouze informuje. Na podávání informací jistě není nic zlého. Názor jako názor. Horší je, když se vedle poučení dostává ženám i dávka syntetických hormonů, která způsobí, že to "něco" vznikající v děloze bude zbaveno života.

Polší katolíci nejednají o moc lépe. Házejí vajíčka, kamení, lijí červenou barvu a pokřikují hesla o vrazích. Dokonce přišli s nápadem, že ženy, které vkročí na palubu lodi, vyfotografují a fotografie použijí jako důkaz trestného činu. Pravda, nápad je to staršího data, v USA "taky křesťané" fotografují ženy podstoupivší interrupce běžně. Vše samozřejmě v rámci skutečné křesťanské lásky, která nenávidí hřích, ale opravdu miluje hříšníka. Inu, není nad pseudokřesťany.

Je vůbec nějaká šance na rozumnou domluvu? Ale, jděte. Těžko se mohou domluvit dva znepřátelené tábory, které zvolávají, že "břicho" je pouze záležitost ženy, a ti, co křičí, že potrat je vražda. Tady prostor pro domluvu není, zvlášť tehdy ne, když si obě strany tropí naschvály jako malé děti.