Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet

Portréty a rozhovory

Snažím se být maximálně upřímný

Jan Uhlíř, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 14. 11. 2005
Skrze množství individuálních vyznání, která jsou chráněna, jak bylo řečeno, pečetí absolutní diskrétnosti, se zpovědník dotýká něčeho obecnějšího, společného, co leží pod povrchem jednotlivých životů, co patří k jakési "skryté tváři doby", k jejímu "vnitřnímu naladění". Zejména duchovní doprovázení mladých lidí umožňuje jako seismograf do určité míry odhadovat přicházející otřesy a proměny světa. Někdy se mi zdá, že události, které pak vyvřou na povrch a otřesou světem, se ohlašují už dlouho předem," říká Tomaš Halík v pokračování exklusivního rozhovoru pro Magazín ChristNet.eu. O tom jak napsat v ateistickém Česku teologický bestseller, proč je "zpovědník" rád katolíkem i kdo je pro něj Kristus, čtěte dále v textu.

Portréty a rozhovory

Děkuji Bohu, že jsem do politiky nevstoupil

Jan Uhlíř, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 7. 11. 2005

Praktická víra

Rád přijímám ze spiritualit ostatních církví

Jan Uhlíř, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 31. 10. 2005

Portréty a rozhovory

Exponenti bývalého režimu mají drzost žádat omluvu

Jan Uhlíř, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 11. 10. 2005
Evangelický farář Michal Šimek se podle rozhodnutí brněnského soudu musí omluvit bývalému vedoucímu tajemníkovi krajského výboru KSČ v Jihlavě Miroslavu Holzbauerovi. Další Holzbauerův požadavek na odškodnění ve výši sto tisíc korun soudce Miloš Holeček zamítl. Šimek totiž médiím řekl, že má důvodné podezření, že Holzbauer je spoluzodpovědný za vraždu tří funkcionářů KSČ v Babicích v roce 1951. Tato vražda vyvolala sérii politických procesů, ve kterých bylo odsouzeno k smrti 11 lidí, mezi nimi také tři katoličtí kněží. Michal Šimek zatím neví, jestli se proti rozhodnutí soudu odvolá. K případu poskytl Šimek Magazínu ChristNet.eu následující rozhovor...

Praktická víra

Hluboká změna nevyšumí stejně jako zpráva v Blesku

Jan Uhlíř, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 3. 10. 2005
Zdeněk Vojtíšek, mluvčí Společnosti pro studium sekt, v pokračování rozhovoru pro Magazín ChristNet popisuje jednotlivé skupiny, tzv "sekty" a praxi své poradenské práce. "Dělá mi radost vidět u svých klientů osobnostní a duchovní růst. Jsem rád, když se někdy třeba už během jediné návštěvy nebo telefonického rozhovoru promění jejich pohled na svět, když začnou chápat vznešenost a krásu, ale i zranitelnost a zneužitelnost duchovního života. Když vidím, že to jejich osobní drama nastartuje postupnou a hlubokou změnu a nevyšumí stejně jako zpráva v Blesku", odpovídá Vojtíšek.  

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024