Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Portrét

Křesťanství v zahraničí

Portrét "ministerského kabinetu" papeže Františka

National Catholic Reporter / 29. 4. 2013

Křesťanství v zahraničí

Rakouští biskupové chtějí vyvést církev ze slepé uličky – vyzývají k jednotě

National Catholic Reporter, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 29. 11. 2012
Rakouští biskupové ve svém 15stránkovém pastýřském listě zdůrazňují, že existuje jediný způsob, jak se pohnout z mrtvého bodu, na kterém biskupové společně s „Iniciativou rakouských kněží“ uvízli. Podle biskupů je jedinou možností cesta obnovy víry ve společenství s papežem a učitelským úřadem církve. Vídeňský kardinál Christoph Schönborn připustil, že pastýřský list je “výsledkem intenzivního dialogu s Římem”. Iniciativa rakouských kněží požaduje dalekosáhlé strukturální reformy v církvi.

Křesťanství v zahraničí

Kubánští emigranti v USA a partie domina

National Catholic Reporter, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 24. 4. 2012

Křesťanství v zahraničí

V kolegiu kardinálů posílila pozice pomyslného západního světa

National Catholic Reporter, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 20. 2. 2012

Jmenování kardinálů je jedním z nejdůležitějších úkolů každého papeže, protože kardinálové jsou povinni zúčastnit se konkláve, která volí budoucího papeže. Současná volba 22 nových kardinálů je závažná také proto, že papež Benedikt oslaví 16. dubna 85. narozeniny a i když on sám je dobrého zdraví, je v tomto věku v jeho úřadu přirozené přemýšlet o věcech budoucích. Třebaže mezi novými kardinály nejsou žádní “liberálové”, celkově se seznam kandidátů projevuje jako ideologicky vyrovnaný. Většinou se jedná o technokraty, představitele vatikánské úřední správy, kteří se profilují spíše jako pragmatičtí manažeři než jako teologové či ideologové. Převládají Evropané a to zejména Italové. Zcela opomenutá zůstala Afrika.  

Křesťanství v zahraničí

Ideologické spekulace nikomu nepomohou, zejména ne obětem sexuálního násilí

National Catholic Reporter, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 13. 2. 2012
Čelní nizozemští konzervativní poslanci vyzvali katolické biskupy k rezignaci ve spojitosti se zveřejněním rozsáhlé zprávy o zneužívání mladistvých členy katolické církve. Holandský premiér Mark Rutte zároveň oznámil, že vláda zvažuje v některých případech nepřihlížet k promlčecím lhůtám trestných činů. Někteří komentátoři naznačili, že by mohla existovat souvislost mezi zneužíváním a pokrokovou atmosférou v nizozemské církvi po Druhém vatikánském koncilu. Enzo Bianchi, představitel italské klášterní komunity v Bose, tato tvrzení popírá a dokládá, že více než 80 % stížností se vztahuje k období před koncilem. Ideologické spekulace podle Bianchiho nikomu nepomohou, zejména ne obětem sexuálního násilí v církvi.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024