Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet

Portréty a rozhovory

Metody pastorace skryté církve mohou být perspektivou do budoucnosti

Jan Mazanec, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 5. 12. 2005
Při nedávné návštěvě českých a moravských biskupů došlo i na přetřes otázky řešení problémů skryté církve – čímž se vlastně přiznalo, že dosud uspokojivě vyřešeny nebyly. Někteří z českých biskupů (mluví se nejvíce o Dominiku Dukovi) toto téma nadnesli jak na Kongregaci pro nauku víry, tak i přímo u papeže. Na jaře 2006 by měl ohledně této věci do Česka přijet sekretář kongregace arcibiskup Angelo Amato. Nicméně stále existují duchovní, kteří mají pocit, že byli neprávem odstrčeni. Velký počet jich je dosud zejména na Slovensku. Nejen o slovenské skryté církvi jsme hovořili s P. Gabrielem Kožuchem (* 1972). Sám po neshodách s vedením bratislavské teologické fakulty odešel dostudovat teologii do Vídně. Dnes působí jako kněz v Rakousku.

Portréty a rozhovory

Jeden druhému nenaslouchá

Jan Uhlíř, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 29. 11. 2005

Portréty a rozhovory

Bokova hudba těší i papeže Benedikta

Redakce , Jiří Baroš , Jiří Baroš / 25. 11. 2005
Jak se stane, že skladatel duchovní hudby najednou píše hudbu k filmu?
"Je to jednoduché. Oslovil mě Jirka Strach a tuto práci mi nabídl. Jirka moji hudbu znal už dříve, než jsem poznal já jeho osobně. Mohu snad dokonce říci, že už tenkrát byl obdivovatelem mé tvorby. Posléze jsme se seznámili, ujistili se v tom, že naše tvůrčí názory jsou v podstatně totožné, a to už byl jen krůček k navázání konkrétní spolupráce. Jak jistě víte, Anděl Páně je navíc svým tématem velmi blízký právě oblasti duchovní hudby, a to je můj obor působnosti", říká skladatel Miloš Bok, jehož hudba zněla i ve světoznáme Carnegie Hall v New Yorku a nedávno Bokovu nahrávku daroval biskup Radkovský papeži Benediktovi, který je znám jako velký milovník vážné hudby.

Portréty a rozhovory

S proroky na poušti se snažím diskutovat

Jan Kirschner, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 23. 11. 2005

"Ve své současné službě musím brát ohled na tým, jehož jsem součástí, a i když mám na některá většinou spolubratří schválená rozhodnutí jiný náhled, dodržuji zásadu, že se veřejně nevymezuji z důvodů kolegiality. Zároveň se snažím mít ohled na „svědomí slabých“, jak říká sv. Pavel. Tato služba přináší jistá omezení, ale je důležité, aby člověk neztratil svou osobitost – sám sebe", říká pražský světící biskup řimskokatolické církve Václav Malý v exklusivním rozhovoru pro Magazín ChristNet. Jaký je pohled Václava Malého na právě zakončenou návštěvů biskupů Ad limina, nedávno proběhlou synodu v Římě, zdobrovolnění celibátu, etiku na internetu, svědomí biskupa nebo na věřící z tzv. "podzemní" církve, čtěte dále v textu.

Portréty a rozhovory

Snažím se být maximálně upřímný

Jan Uhlíř, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 14. 11. 2005
Skrze množství individuálních vyznání, která jsou chráněna, jak bylo řečeno, pečetí absolutní diskrétnosti, se zpovědník dotýká něčeho obecnějšího, společného, co leží pod povrchem jednotlivých životů, co patří k jakési "skryté tváři doby", k jejímu "vnitřnímu naladění". Zejména duchovní doprovázení mladých lidí umožňuje jako seismograf do určité míry odhadovat přicházející otřesy a proměny světa. Někdy se mi zdá, že události, které pak vyvřou na povrch a otřesou světem, se ohlašují už dlouho předem," říká Tomaš Halík v pokračování exklusivního rozhovoru pro Magazín ChristNet.eu. O tom jak napsat v ateistickém Česku teologický bestseller, proč je "zpovědník" rád katolíkem i kdo je pro něj Kristus, čtěte dále v textu.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024