Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Olomoucké arcibiskupství věnuje dřevo na obnovu tornádem zničeného kostela

Domácí zpravodajství

Olomoucké arcibiskupství věnuje dřevo na obnovu tornádem zničeného kostela

ČTK / 9. 7. 2021 10:22

Dřevo na novou střechu kostela v Moravské Nové Vsi, kterou v červnu zničilo tornádo, věnuje ze svých lesů olomoucké arcibiskupství. Na poskytnutí daru z církevních lesů se arcibiskupství dohodlo s Mariánem Kalinou, který je v Moravské Nové Vsi farářem. Dar stvrdil také olomoucký arcibiskup Jan Graubner s brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem, pod jehož diecézi farnost i další místa postižená tornádem spadají. 

Ze světa

Masakr židů v Jedwabném spáchali místní Poláci. Polský primas kardinál Glemp se za to omluvil

ČTK / 9. 7. 2021 10:06

Masakr židů v Jedwabném spáchali místní Poláci. Polský primas kardinál Glemp se za to omluvil Během druhé světové války byli židé systematicky vyvražďováni německým nacistickým režimem, někdy se antisemitských zločinů dopouštěli i místní obyvatelé z okupovaných zemí. Takový byl i případ z polského městečka Jedwabne, kde místní Poláci zavraždili před 80 lety, 10. července 1941, nejméně 340 židů v místní stodole.

Kultura

Přátelé podlipnických kostelů už 20 let usilují o obnovu a oživení tří vysočinských kostelíků

Vlastní zpráva / 8. 7. 2021 21:59

Přátelé podlipnických kostelů už 20 let usilují o obnovu a oživení tří vysočinských kostelíků Občanské sdružení Přátelé podlipnických kostelů letos slaví 20 let své činnosti. Tak dlouho se už snaží o obnovu a oživení tří vysočinských kostelíků pod hradem Lipnice, které ukrývají unikátní nástěnné malby ze 14. století.

Domácí zpravodajství

Biskupové upravili vyšetřování zneužívání podle Vatikánu, odmítli manželství stejnopohlavních párů

ČTK / 8. 7. 2021 1:39

Biskupové upravili vyšetřování zneužívání podle Vatikánu, odmítli manželství stejnopohlavních párů Česká biskupská konference (ČBK) do pravidel předběžného vyšetřování v církvi zapracovala nové předpisy z Vatikánu, které poprvé explicitně hovoří o trestnosti zneužívání kněžími a definují postup při stíhání těchto provinění. V prohlášení k manželství stejnopohlavních párů biskupové uvedli, že rozšíření instituce manželství na stejnopohlavní páry považují za krok nesprávným směrem.

Domácí zpravodajství

V Betlémské kapli a po celé republice si křesťané připomenou Jana Husa

ČCSH, red. / 5. 7. 2021 18:00

V Betlémské kapli a po celé republice si křesťané připomenou Jana Husa V odpoledních hodinách se 6. července v 15.00 h uskuteční v Betlémské kapli bohoslužba s připomenutím mučednické smrti Mistra Jana Husa. V předvečer Husova svátku 5. 7.  se tradičně konala bohoslužba také na hradu Krakovec, z kterého Hus vyrazil na koncil do Kostnice a kolem roku 2015 se z tohoto místa opakovaně vydávali na cestu do Kostnice i dnešní poutníci. Celou, 600 km dlouhou pouť, pak ušli v posledním jubilejním roce.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)