Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Církev československá husitská zvolila na další sedmileté období jako svého patriarchu Tomáše Buttu

Domácí zpravodajství

Církev československá husitská zvolila na další sedmileté období jako svého patriarchu Tomáše Buttu

CČSH, red. / 19. 6. 2021 18:10

V sobotu 19. června se v Husově sboru v Praze v Dejvicích uskutečnil volební sněm, který měl na programu volbu patriarchy Církve československé husitské. Volební sněm vyslechl vystoupení obou kandidátů Lukáše Bujny a Tomáše Butty a poté zvolil v prvním kole tajným hlasováním nadpoloviční většinou na třetí sedmileté volební období Tomáše Buttu. 

Domácí zpravodajství

Při vzpomínce na 400. výročí staroměstské exekuce zazní i skladba jednoho z popravených

ERC, red. / 16. 6. 2021 10:15

Při vzpomínce na 400. výročí staroměstské exekuce zazní i skladba jednoho z popravených Česká biskupská konference a Ekumenická rada církví v ČR zvou k připojení se k ekumenické modlitbě s uctěním památky 27 popravených představitelů stavovského povstání. Ekumenická modlitba se bude konat u příležitosti 400. výročí staroměstské exekuce v pondělí 21. června na Staroměstském náměstí v Praze od 18:00 hod.

Ze světa

Papež vystoupil na bratislavské konferenci Globsec. Vyzval k solidaritě a ekologické proměně

ČTK / 15. 6. 2021 21:30

Papež vystoupil na bratislavské konferenci Globsec. Vyzval k solidaritě a ekologické proměně Papež František ve videoposelství mezinárodní bezpečnostní konferenci Globsec, která se koná ode dneška do čtvrtka v Bratislavě, vyzval její účastníky k vytvoření ekonomického a společenského modelu založeného na solidaritě. Papež ocenil, že tato konference dá prostor důležité diskusi o obnově světa po pandemii.

Ze světa

Saúdská Arábie povolí účast na pouti do Mekky jen 60.000 místních obyvatel

ČTK / 14. 6. 2021 9:23

Saúdská Arábie povolí účast na pouti do Mekky jen 60.000 místních obyvatel Saúdská Arábie letos povolí účast na tradiční velké náboženské pouti do Mekky jen 60.000 místních obyvatel očkovaným proti covidu-19. Země to oznámila prostřednictvím státní tiskové agentury SPA. Tradiční muslimský rituál nazývaný arabsky hadždž začne v polovině července.

Ze světa

Autoritativní Enzo Bianchi byl odvolán ze svého kláštera v Bose. Odchod vnímá jako bolestný exodus

Vlastní zpráva / 13. 6. 2021 17:58

Autoritativní Enzo Bianchi byl odvolán ze svého kláštera v Bose. Odchod vnímá jako bolestný exodus Enzo Bianchi, zakladatel a emeritní převor ekumenické mnišské komunity Bose, opouští svůj klášter. Důvodem této separace od zbytku komunity byl výsledek papežské vizitace v klášteře Bose. Vizitátor došel k závěru, že v šedesáti členné mnišské komunitě, ve které žijí společně muži i ženy z různých křesťanských vyznání, panuje nezdravé napětí, četné konflikty a chybí láska v mezilidských vztazích.   

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)