Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Evangelíci postupně obnovují bohoslužby. Pandemie může na roky ovlivnit slavení večeře Páně

Domácí zpravodajství

Evangelíci postupně obnovují bohoslužby. Pandemie může na roky ovlivnit slavení večeře Páně

e-cirkev.cz, red. / 19. 5. 2020 1:48

Evangelické sbory postupně obnovují svá nedělní shromáždění a další setkávání. Farní sbory řeší omezení počtu účastníků. Ve sborech, kam chodí pravidelně více než 100 návštěvníků, se budou počítat příchozí. Někde může zase nastat problém s plochou - věřící by při plném počtu nebyli v menších modlitebnách schopni dodržet povinné dvoumetrové rozestupy.

Ze světa

Polsko si připomnělo 100. výročí narození papeže Jana Pavla II.

ČTK / 19. 5. 2020 1:37

Polsko si připomnělo 100. výročí narození papeže Jana Pavla II. Na pozadí silného politického napětí a sporů mezi vládnoucími konzervativci a liberální opozicí o konání prezidentských voleb si v ponděli Polsko slavnostně připomnělo 100. výročí narození papeže Jana Pavla II. Ten bývá ve své vlasti řazen mezi největší Poláky 20. století. V zemi se podle agentury AFP při řadě poct, bohoslužeb, koncertů a ceremonií zdůrazňovala role polského papeže při pádu komunistických režimů ve východní Evropě.

Ze světa

V Polsku vyvolal debatu nový film o zneužívání v katolické církvi

ČTK, red. / 18. 5. 2020 10:28

V Polsku vyvolal debatu nový film o zneužívání v katolické církvi Už více než čtyři miliony zhlédnutí má od soboty na sociální síti YouTube dokumentární film bratrů Sekielských, který se věnuje zneužívání dětí v katolické církvi v Polsku. Snímek vyvolal v zemi vlnu pobouření. Polský primas Wojciech Polak v reakci na kritiku oznámil, že požádá Vatikán, aby obvinění vznesená v dokumentu vyšetřil.

Ze světa

V Řecku poprvé veřejně slavili liturgie, zájem byl enormní. Země se otevře i pro turisty

ČTK, red. / 18. 5. 2020 9:54

V Řecku poprvé veřejně slavili liturgie, zájem byl enormní. Země se otevře i pro turisty Desetitisíce Řeků po více než dvou měsících koronavirové přestávky směly v neděli poprvé přijít na bohoslužbu do kostela. Kvůli karanténním opatřením nemohli věřící oslavit ani pravoslavné Velikonoce, které letos připadly na konec dubna. Už v pondělí čeká Řeky další uvolnění restrikcí: otevřít se mají památky, střední školy a podle nového vládního nařízení i nákupní centra. Již je možná i rekreace u moře.

Domácí zpravodajství

Senátoři vyzvali Čínu, aby vyjasnila zmizení dalajlamova nástupce

ČTK / 15. 5. 2020 21:48

Senátoři vyzvali Čínu, aby vyjasnila zmizení dalajlamova nástupce Čeští senátoři se připojili k deklaraci vyzývající Čínu, aby vyjasnila okolnosti zmizení dalajlamova nástupce krátce po jeho nominaci před 25 lety. Zároveň požádali ministra zahraničí Tomáše Petříčka, aby celému případu věnoval náležitou pozornost a k výzvám se přidal. 

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)