Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Tomáš Halík obdrží čestný doktorát Oxfordské univerzity

Domácí zpravodajství

Tomáš Halík obdrží čestný doktorát Oxfordské univerzity

Vlastní zpráva / 2. 3. 2016 12:46

Oxfordská univerzita uveřejnila seznam deseti osobností, nominovaných na udělení nejvyššího ocenění, čestného doktorátu. Mezi nimi je český teolog a filozof Tomáš Halík. Před ním obdrželi čestný doktorát Oxfordské univerzity pouze dva Češi, prezident Beneš (za války, v březnu 1940) a prezident Václav Havel (1998).

Domácí zpravodajství

Holub: restituce pomáhají obcím v rozvoji

ČTK / 2. 3. 2016 8:43

Holub: restituce pomáhají obcím v rozvoji Obcím a krajům pomáhá, že vypršela dvouletá lhůta pro vypořádání nesporných restitučních nároků církví na pozemky, uvedl včera generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Obce a města mohou pozemky vrácené katolické církvi odkoupit a využít pro léta odkládanou výstavbu. Blokované pozemky také už neznemožňují obcím schválit územní plány. Na dřív blokovaném majetku se plánují průmyslové zóny, uvedl Holub. Zmínil ale i stovky sporných případů, které přezkoumávají soudy.

Ze světa

V Číně se upálil tibetský mnich, jde o první letošní případ

ČTK / 2. 3. 2016 8:28

V Číně se upálil tibetský mnich, jde o první letošní případ Tibetský buddhistický mnich se v pondělí odpoledne upálil nedaleko kláštera v západočínské provincii S'-čchuan na protest proti čínské vládě v Tibetu. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na rozhlasovou stanici Radio Free Asia (RFA). Jednalo se o první případ sebeupálení na podporu Tibetu v letošním roce.

Domácí zpravodajství

Dohoda Hradu a církve o vydání domů by mohla být koncem týdne

ČTK / 29. 2. 2016 22:24

Dohoda Hradu a církve o vydání domů by mohla být koncem týdne Dohoda mezi Pražským hradem a katolickou církví o majetkovém narovnání by mohla být podepsána koncem týdne. ČTK to dnes řekl hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Smlouvu chtěly původně obě strany uzavřít do konce ledna, příprava se ale zpozdila. Prezident Miloš Zeman v pátek řekl, že důvodem je to, že se Náboženská matice vzdala nároků na Jiřský klášter na Pražském hradě. Církev ale již údajně svůj postoj přehodnotila.

Domácí zpravodajství

Německý řád přišel o majetek již za Hitlera, proto se chce soudit

ČTK / 29. 2. 2016 22:20

Německý řád přišel o majetek již za Hitlera, proto se chce soudit Německý řád chce získat zámek v Bruntále, hrad Sovinec na Bruntálsku a několik školních objektů, které patří Moravskoslezskému kraji. O nemovitosti usiluje v šesti žalobách. Vedení kraje nároky řádu kategoricky odmítá. Stát majetek konfiskoval podle Benešových dekretů. Řád argumentuje tím, že majetek sice byl konfiskován podle těchto dekretů, jenže nikoli řádu, ale nacistům, kteří Německý řád zrušili jako nepřátelský říši.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 45)