Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Zemřel slovenský kardinál Ján Chryzostom Korec

Ze světa

Zemřel slovenský kardinál Ján Chryzostom Korec

Radio Vaticana / 25. 10. 2015 1:39

Dnes o půl druhé odpoledne zemřel ve věku 91 let emeritní nitranský biskup, kardinál Ján Chryzostom Korec. V bývalém Československu byl jednou z hlavních postav boje katolické církve za svobodu a demokracii v tehdejším komunistickém režimu.

Ze světa

Synoda o rodině skončila, biskupové chtějí církev vstřícnější k rozvedeným

Vlastní zpráva / 25. 10. 2015 1:05

Synoda o rodině skončila, biskupové chtějí církev vstřícnější k rozvedeným Biskupové z celého světa dnes přijali závěrečné usnesení k zakončení třítýdenního zasedání synody o manželství a rodině ve Vatikánu. Podle schváleného textu by rozvedení a znovusezdaní katolíci měli být více přijímání do života církve, tak aby se necítili jako exkomunikovaní.

Domácí zpravodajství

V Praze přijali pověření nově ordinovaní duchovní evangelické církve

Vlastní zpráva / 24. 10. 2015 20:55

V Praze přijali pověření nově ordinovaní duchovní evangelické církve V neděli 18. října 2015 byli ve sboru Českobratrské církve evangelické v Praze-Střešovicích při slavnostních bohoslužbách nově ordinováni (obdoba katolického svěcení) Petra Náhlovská, farářka v České Lípě; Benjamin Kučera, farář v Opatovicích; Dan Páleník, farář v Teplicích; Michal Branda, jáhen Chrudimského seniorátu a Filip Němeček, jáhen v Chomutově. Při bohoslužbách kázal Dan Páleník, eucharistickému bloku předsedala Petra Náhlovská.

Domácí zpravodajství

Církve vyzvaly vládu k rychlejšímu řešení mimocírkevních restitučních kauz

ČTK / 23. 10. 2015 20:46

Církve vyzvaly vládu k rychlejšímu řešení mimocírkevních restitučních kauz Církve vyzvaly vládu k rychlejšímu řešení případů ostatních restituentů. Problémem jsou podle církví nedokončené restituce zemědělské půdy. "Naše situace, tedy vydávání historického církevního majetku v rámci částečného majetkového narovnání, se již naštěstí řeší, ale stát by měl v tomto pamatovat i na ty, kteří na spravedlivá řešení stále čekají," píše se ve společném prohlášení ČBK, Ekumenické rady církví v ČR a Federace židovských obcí v ČR.

Ze světa

Vatikánská ročenka: Na světě je 1 miliarda 254 milionů katolíků

radiovaticana.cz / 23. 10. 2015 9:16

Vatikánská ročenka: Na světě je 1 miliarda 254 milionů katolíků U příležitosti Světového dne misií, který se slavil na třetí říjnovou neděli, připomněla agentura Fides – spojená s Kongregací pro evangelizaci národů - aktuální statistiky katolíků na světě. Zakládají se na údajích z Statistické ročenky církve.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)