Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Na Ukrajině ubývá těch, kteří chtějí slavit pravoslavné Vánoce 7. ledna

Ze světa

Na Ukrajině ubývá těch, kteří chtějí slavit pravoslavné Vánoce 7. ledna

ČTK, red. / 25. 12. 2022 15:17

Na Ukrajině se snižuje podíl těch, kteří chtějí slavit pravoslavné Vánoce podle juliánského kalendáře stejně jako v Rusku 7. ledna. Zatímco loni se pro tradiční datum svátku vyjádřilo 71 procent Ukrajinců, podle průzkumu zveřejněného minulý týden je to už pouze 55 procent. Ukrajinské úřady v těchto týdnech vedou tažení proti vlivu pravoslavné církve moskevského patriarchátu, která je loajální Moskvě.

Ze světa

Talibán zakázal ženám pracovat a chodit na univerzity, humanitární organizace pozastavují činnost

ČTK / 25. 12. 2022 15:07

Talibán zakázal ženám pracovat a chodit na univerzity, humanitární organizace pozastavují činnost Tři velké mezinárodní humanitární organizace dnes oznámily, že pozastavují svou činnost v Afghánistánu v reakci na nařízení vládnoucího hnutí Tálibán, aby zakázaly ženám chodit do práce. Bezpečnostní složky Tálibánu kromě toho včera násilně rozehnaly další demonstraci proti zákazu studia žen na vysokých školách.

Ze světa

Papež při Urbi et Orbi vyzval k ukončení války, nejen na Ukrajině, kritizoval i konzumní Vánoce

ČTK, red. / 25. 12. 2022 14:49

Papež při Urbi et Orbi vyzval k ukončení války, nejen na Ukrajině, kritizoval i konzumní Vánoce Papež František dnes ve svém tradičním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) odsoudil "nesmyslnou válku" na Ukrajině a vyzval k jejímu ukončení. Připomněl rovněž další ozbrojené konflikty ve světě zejména na Blízkém východě či v Africe a vzpomněl také na miliony lidí, zejména dětí, které ve světě trpí hladem, zatímco se vynakládají prostředky na zbraně.

Ze světa

Do Betléma se po dvou letech vrátili turisté oslavit Vánoce

ČTK / 24. 12. 2022 16:56

Do Betléma se po dvou letech vrátili turisté oslavit Vánoce Obrovský vánoční stromeček, barevné ozdoby v ulicích a lidé fotící si selfie v bazilice Narození Páně. Tak letos vypadají oslavy Vánoc v Betlémě, kam se vrací po dvou letech přestávky vynucené pandemií covidu-19 turisté.

Domácí zpravodajství

Ve sbírce na pomoc chudým dětem lidé připravili přes 48.000 krabic s dárky

ČTK / 24. 12. 2022 16:53

Ve sbírce na pomoc chudým dětem lidé připravili přes 48.000 krabic s dárky Ve vánoční sbírce na pomoc dětem a samoživitelům ohroženým chudobou dárci připravili rekordních 48.394 krabic s vánočními dárky. Sbírka Krabice od bot má také on-line verzi, její výnos k dnešnímu dni překročil tři miliony korun. Do sbírky se zapojilo rekordních 205 mateřských a základních škol. Součástí vybraných darů je také přes 3000 krabic pro rodiče samoživitele.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)