Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Počet katolíků ve světě vzrostl, kněží ale ubylo, uvádí vatikánská ročenka

Ze světa

Počet katolíků ve světě vzrostl, kněží ale ubylo, uvádí vatikánská ročenka

ČTK / 10. 2. 2022 20:54

Počet katolíků ve světě v předloňském roce mírně vzrostl. Ukazují to údaje z oficiální církevní ročenky, které dnes zveřejnila vatikánská média. Podle ročenky v roce 2020 na světě žilo 1,36 miliardy pokřtěných katolíků, o 16 milionů více než v roce 2019. Naopak počet kněží i jeptišek klesá.

Ze světa

Papež František odsoudil asistovanou sebevraždu, o které jedná italský parlament

ČTK / 10. 2. 2022 11:49

Papež František odsoudil asistovanou sebevraždu, o které jedná italský parlament Papež František ve středu odsoudil asistovanou sebevraždu, která je podle něj nepřijatelným odklonem od lékařské etiky. O návrhu zákona regulujícím tento úkon debatují italští poslanci. František chválil paliativní péči, která pomáhá nevyléčitelně nemocným pacientům dožít tak důstojně a pohodlně, jak jen to lze.

Ze světa

Bývalý papež Benedikt požádal o odpuštění v kauze sexuálního zneužívání

ČTK, red. / 9. 2. 2022 0:45

Bývalý papež Benedikt požádal o odpuštění v kauze sexuálního zneužívání Bývalý papež Benedikt XVI. dnes požádal o odpuštění v souvislosti s kauzou sexuálního zneužívání duchovními v době, kdy stál v čele mnichovského arcibiskupství. Duchovní reagoval na nedávnou zprávu, podle níž ještě jako kardinál Joseph Ratzinger pochybil ve čtyřech případech sexuálního obtěžování.

Domácí zpravodajství

Kardinál Duka předsedal liturgii pro řeholníky a zasvěcené osoby. V ČR jsou jich necelé 2 tisíce

apha, red. / 9. 2. 2022 0:34

Kardinál Duka předsedal liturgii pro řeholníky a zasvěcené osoby. V ČR jsou jich necelé 2 tisíce V sobotu 5. února se v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha uskutečnila bohoslužba pro řeholníky a zasvěcené osoby, které předsedal kardinál Dominik Duka. K 1. 1. 2021 žilo v České republice v 93 řeholních domech 626 řeholníků. Pokud jde o ženské řehole, tak u nás působilo ve 137 komunitách 1026 řeholnic.

Ze světa

V Liverpoolu se setkali katoličtí a anglikánští biskupové k ekumenickým rozhovorům

The Tablet / 8. 2. 2022 12:52

V Liverpoolu se setkali katoličtí a anglikánští biskupové k ekumenickým rozhovorům V Liverpoolu se začátkem února setkali katoličtí a anglikánští biskupové ke dvoudenním ekumenickým rozhovorům. Jednalo se o první společné setkání členů katolické biskupské konference a sboru biskupů anglikánské církve od ledna 2019, kdy se sešli v Leicesteru. Akci přecházela  „bratrská pouť“ po Hope Street od katolické k anglikánské katedrále.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)