Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Svěcení žen v římskokatolické církvi podporují i biskupové

Ze světa

Svěcení žen v římskokatolické církvi podporují i biskupové

Vlastní zpráva / 9. 10. 2021 0:12

Biskupové Overbeck a Bode vyjádřili podporu svěcení žen. Uvádějí, že pro ty, kdo jsou hluboce přesvědčeni o rovnosti všech lidí, už není dosavadní církevní praxe pochopitelná.  

Ze světa

Ve Francii zneužívalo děti tisíce činitelů církve, uvádí vyšetřovací komise

ČTK / 4. 10. 2021 19:30

Ve Francii zneužívalo děti tisíce činitelů církve, uvádí vyšetřovací komise Ve francouzské katolické církvi se od roku 1950 vyskytlo 2900 až 3200 kněží a řeholníků, kteří sexuálně zneužívali děti. Agentuře AFP to sdělil Jean-Marc Sauvé, předseda nezávislé komise, která byla pověřena vyšetřováním sexuálních zločinů na dětech v církvi.

Domácí zpravodajství

Soud začal projednávat spor o sousoší svatého Vojtěcha, Radima a Radly

ČTK / 4. 10. 2021 19:26

Soud začal projednávat spor o sousoší svatého Vojtěcha, Radima a Radly Soud dnes začal projednávat žalobu, která se týká dalšího vystavování sousoší svatého Vojtěcha, Radima a Radly ve svatovítské katedrále. Vzdálená příbuzná autorky díla Viera Žáková se domáhá toho, aby pražské arcibiskupství zničilo stříbrný odlitek sousoší, který je umístěn v chrámu od roku 2018. Požaduje také 2,7 milionu korun. Arcibiskupství ale tvrdí, že ženě autorská práva k dílu nepatří.

Domácí zpravodajství

Ekumenická rada církví vydala předvolební prohlášení. Varuje před rozdmýcháváním strachu

ERC, red. / 4. 10. 2021 0:46

Ekumenická rada církví vydala předvolební prohlášení. Varuje před rozdmýcháváním strachu Ekumenická rada církví vydala předvolební prohlášení, ve kterém vyzdvihuje možnost svobodně volit a vyzývá k účastí ve volbách. V prohlášení pak mimo jiné i varuje před rozdmýcháváním strachu a nenávisti i před těmi, kteří se mohou slovy zdánlivě hlásit ke křesťanským hodnotám, jejich činy ale vypovídají o opaku.

Domácí zpravodajství

Na mnoha místech v Česku se dnes uskutečnily akce k uctění svatého Václava

ČTK / 28. 9. 2021 23:32

Na mnoha místech v Česku se dnes uskutečnily akce k uctění svatého Václava Lidé v Česku si dnes připomněli národního světce a patrona svatého Václava. Ve Staré Boleslavi, kde byl kníže zřejmě v roce 935 zavražděn, byla po rekonstrukci slavnostně otevřena bazilika nesoucí jeho jméno. Akce spojené se svatým Václavem byly i na dalších místech republiky.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)