Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Kostnici čeká první z vrcholů připomínek upálení Jana Husa

Ze světa

Kostnici čeká první z vrcholů připomínek upálení Jana Husa

ČTK / 3. 7. 2015 11:14

Jihoněmeckou Kostnici dnes čeká první z vrcholných akcí připomínajících 600. výročí upálení Jana Husa. Večer se v historické budově Kostnického koncilu uskuteční slavnostní akt, který připomene osud českého kazatele, který byl právě na koncilu označen za kacíře a odsouzen k smrti. 

Domácí zpravodajství

Vedení evangelické církve kritizovalo nedostatek odvahy politiků čelit nenávisti vůči uprchlíkům

ČCE / redakce / 2. 7. 2015 23:35

Vedení evangelické církve kritizovalo nedostatek odvahy politiků čelit nenávisti vůči uprchlíkům Synodní rada evangelické církve vydala na svém posledním zasedání v úterý 30. června prohlášení, ve kterém kritizovala nedostatek odvahy politiků čelit nenávisti vůči uprchlíkům. Vyzvala představitele státu k urychlenému vytvoření právního rámce, ve kterém by pomoc uprchlíkům mohla uskutečňovat. Zaroveň se vedení evangelické církve obrátilo i na vlastní členy a jednotlivé sbory, aby hledaly možnosti, jak poskytovat následnou pomoc k začlenění všech, kdo chtějí žít v české společnosti. 

Domácí zpravodajství

Premiér Sobotka: Hus je významnou postavou dějin, symbol mravní autonomie

ČTK / 2. 7. 2015 17:52

Premiér Sobotka: Hus je významnou postavou dějin, symbol mravní autonomie K nejvýznamnějším postavám českých dějin řadí kazatele a učence Jana Husa premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Nebál se vzepřít těm, kteří chtěli z pozice moci určovat, co je pravda. Právě proto se k němu lidé upínali v těžkých chvílích našich dějin, řekl dnes Sobotka na akademickém shromáždění Karlovy univerzity, které se konalo u příležitosti blížícího se 600. výročí Husovy mučednické smrti.

Domácí zpravodajství

Číhošť se kvůli Toufarově slavnosti připravuje na davy poutníků

ČTK / 2. 7. 2015 17:25

Číhošť se kvůli Toufarově slavnosti připravuje na davy poutníků V Číhošti na Havlíčkobrodsku jsou v plném proudu přípravy na slavnost spojenou s uložením ostatků pátera Josefa Toufara v tamním kostele. Počet poutníků, kteří druhý červencový víkend přijdou do obce se 168 obyvateli uctít památku kněze umučeného komunistickým režimem, si nikdo netroufá odhadnout.

Kultura

Soud začal řešit spor církve a NG o vzácný obraz Madony z Veveří

ČTK / 1. 7. 2015 10:27

Soud začal řešit spor církve a NG o vzácný obraz Madony z Veveří Soud dnes začal řešit spor o obraz Madony z Veveří, který chce prostřednictvím žaloby získat římskokatolická církev. Vzácná středověká památka je ve sbírkách Národní galerie v Praze (NG), která ji nechce církvi vydat.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)