Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Přátelé podlipnických kostelů už 20 let usilují o obnovu a oživení tří vysočinských kostelíků

Kultura

Přátelé podlipnických kostelů už 20 let usilují o obnovu a oživení tří vysočinských kostelíků

Vlastní zpráva / 8. 7. 2021 21:59

Občanské sdružení Přátelé podlipnických kostelů letos slaví 20 let své činnosti. Tak dlouho se už snaží o obnovu a oživení tří vysočinských kostelíků pod hradem Lipnice, které ukrývají unikátní nástěnné malby ze 14. století.

Domácí zpravodajství

Biskupové upravili vyšetřování zneužívání podle Vatikánu, odmítli manželství stejnopohlavních párů

ČTK / 8. 7. 2021 1:39

Biskupové upravili vyšetřování zneužívání podle Vatikánu, odmítli manželství stejnopohlavních párů Česká biskupská konference (ČBK) do pravidel předběžného vyšetřování v církvi zapracovala nové předpisy z Vatikánu, které poprvé explicitně hovoří o trestnosti zneužívání kněžími a definují postup při stíhání těchto provinění. V prohlášení k manželství stejnopohlavních párů biskupové uvedli, že rozšíření instituce manželství na stejnopohlavní páry považují za krok nesprávným směrem.

Domácí zpravodajství

V Betlémské kapli a po celé republice si křesťané připomenou Jana Husa

ČCSH, red. / 5. 7. 2021 18:00

V Betlémské kapli a po celé republice si křesťané připomenou Jana Husa V odpoledních hodinách se 6. července v 15.00 h uskuteční v Betlémské kapli bohoslužba s připomenutím mučednické smrti Mistra Jana Husa. V předvečer Husova svátku 5. 7.  se tradičně konala bohoslužba také na hradu Krakovec, z kterého Hus vyrazil na koncil do Kostnice a kolem roku 2015 se z tohoto místa opakovaně vydávali na cestu do Kostnice i dnešní poutníci. Celou, 600 km dlouhou pouť, pak ušli v posledním jubilejním roce.

Ze světa

Papežovu operaci provázely podle médií komplikace, zotavuje se ale dobře

ČTK / 5. 7. 2021 16:52

Papežovu operaci provázely podle médií komplikace, zotavuje se ale dobře Nedělní plánovanou operaci, při níž lékaři odebrali papeži Františkovi část tlustého střeva, provázely podle místních médií komplikace. Operace čtyřiaosmdesátileté hlavy katolické církve trvala asi tři hodiny. Vatikán dnes oznámil, že papež už je při vědomí a dýchá bez pomoci přístrojů.

Domácí zpravodajství

Během cyrilometodějské poutní bohoslužby biskupové ocenili Jiřího Grygara a další osobnosti

ČTK, red. / 5. 7. 2021 11:23

Během cyrilometodějské poutní bohoslužby biskupové ocenili Jiřího Grygara a další osobnosti Dny lidí dobré vůle na Velehradě na Uherskohradišťsku dnes vyvrcholí slavnostní poutní bohoslužbou. Velehradské cyrilometodějské slavnosti jsou jednou z největších církevních událostí v zemi, konají se vždy 4. a 5. července. Připomínají slovanské věrozvěsty Cyrila a Metoděje, které dnešním státním svátkem Česko slaví.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)