Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Nová forma biskupské synody má vést k větší angažovanosti celé církve a naslouchání Ducha svatého

Ze světa

Nová forma biskupské synody má vést k větší angažovanosti celé církve a naslouchání Ducha svatého

vaticannews / 23. 5. 2021 12:55

Ve dnech 8. a 9. října zahájí papež František tříletý synodální proces rozdělený do tří fází, na diecézní, kontinentální, univerzální. Spočívat bude v konzultacích a rozlišování. Vyvrcholí shromážděním Biskupské synody v říjnu 2023 v Římě. V celém procesu jde zapojení celé církve o naslouchání Ducha svatého

Domácí zpravodajství

Synodním seniorem ČCE byl zvolen Pavel Pokorný, synodním kurátorem Jiří Schneider

Vlastní zpráva / 21. 5. 2021 10:24

Synodním seniorem ČCE byl zvolen Pavel Pokorný, synodním kurátorem Jiří Schneider Na právě probíhajícím synodu Českobratrské církve evangelické byl zvolen nový synodní senior Pavel Pokorný a synodním kurátorem se stal Jiří Schneider. To jsou statutární zástupci a nejvyšší představitelé církve zvolení na šestileté období. Se zbytkem synodní rady budou uvedeni do služby 22.11.

Domácí zpravodajství

Biskupové souhlasí se zahájením procesu blahořečení Martina Středy

ČTK / 21. 5. 2021 9:44

Biskupové souhlasí se zahájením procesu blahořečení Martina Středy Česká biskupská konference vyjádřila souhlas se zahájením procesu blahořečení jezuitského kněze Martina Středy, který se zasloužil o úspěšnou obranu Brna při švédském obléhání za třicetileté války. Návrh předložil brněnský biskup Vojtěch Cikrle, jehož mluvčí Martina Jandlová o rozhodnutí biskupské konference informovala.

Domácí zpravodajství

Evangelická církev zvolí nové vedení. Z regionálních primárek vzešlo několik kandidátů

Vlastní zpráva / 19. 5. 2021 21:24

Evangelická církev zvolí nové vedení. Z regionálních primárek vzešlo několik kandidátů Volba nové synodní rady, která bude stát v čele Českobratrské církve evangelické (ČCE) dalších šest let, a rozhodování o dalším chodu církve. To je hlavním úkolem zasedání Synodu ČCE. Proběhne v pátek 21. května v Praze (v Komunitním centru Matky Terezy na Chodově) a v době mimořádných protiepidemických opatření bude mít zkrácený, jednodenní formát.  

Ze světa

Češi a Němci slavili společné bohoslužby v rámci ekumenického Kirchentagu a za oběti pandemie

ERC, ČTK / 19. 5. 2021 11:05

Češi a Němci slavili společné bohoslužby v rámci ekumenického Kirchentagu a za oběti pandemie Ani pandemická situace neodradila německé pořadatele třetího ekumenického Kirchentagu od uspořádání pestrého programu pro své účastníky, tentokrát v online prostoru. Česká ekumena se do programu zapojila spoluprací Ekumenické rady církví (ERC) a České biskupské konference (ČBK) při projektu česko-německé bohoslužby online. 

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)