Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Biskup pověřil ženy udílením svátosti křtu

Ze světa

Biskup pověřil ženy udílením svátosti křtu

Vlastní zpráva / 15. 3. 2022 20:49

Essenský biskup Franz-Josef Overbeck udělil v sobotu 12. března při slavnostní bohoslužbě v essenském dómu mimořádné pověření k udílení svátosti křtu laickým pastoračním referentům. Biskup Overbeck při bohoslužbě připomněl, že křest původně udělovali jen biskupové, ale časem tuto úlohu převzali kněží a jáhni. V současnosti jsou pověřováni i neordinovaní, sestry i bratři.

Ze světa

Pravoslavná církev v Amsterodamu přerušila styky s Moskvou kvůli ruské invazi

ČTK, red. / 14. 3. 2022 14:07

Pravoslavná církev v Amsterodamu přerušila styky s Moskvou kvůli ruské invazi Ruská pravoslavná církev v Amsterodamu kvůli ruské invazi na Ukrajinu přerušila styky s moskevským patriarchátem. Nizozemská církevní komunita je první v západních zemích, která se takto razantně distancovala od vedení církve.

Ze světa

Zelenskyj a lid Ukrajiny si podle Halíka zaslouží Nobelovu cenu za mír

ČTK / 14. 3. 2022 12:33

Zelenskyj a lid Ukrajiny si podle Halíka zaslouží Nobelovu cenu za mír Nobelovu cenu za mír si podle českého teologa a filozofa Tomáše Halíka zaslouží ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a ukrajinský lid, "který krvácí v zápasu za návrat míru, svobody a spravedlnosti". Halík to řekl v sobotu ve svém děkovném projevu při přebírání Komenského ceny v nizozemském Naardenu. 

Ze světa

Němečtí biskupové schválili dokument proti sexuálnímu a spirituálnímu zneužití moci vůči dospělým

Vlastní zpráva / 14. 3. 2022 1:33

Němečtí biskupové schválili dokument proti sexuálnímu a spirituálnímu zneužití moci vůči dospělým Němečtí biskupové schválili na svém zasedání 8. března ve Vierzehnheiligen (Horní Franky) nový dokument, který má pomoci v boji proti sexualizovanému a spirituálnímu zneužití moci vůči dospělým. Dokument s názvem  “V pastoraci bije srdce církve” tvořila pracovní skupina biskupů a odborníků tři roky.

Domácí zpravodajství

V projektu Adopce Ukrajina mohou lidé podporovat rodiny uprchlíků

ČTK / 14. 3. 2022 1:12

V projektu Adopce Ukrajina mohou lidé podporovat rodiny uprchlíků Na pomoc válečným uprchlíkům zahájila Arcidiecézní charita Praha projekt Adopce Ukrajina. Vybere konkrétní ukrajinské rodiny, které uprchly před válečným konfliktem, a bude je s pomocí individuálních dárců podporovat. Bude je sociálně doprovázet až do chvíle jejich návratu do bezpečné Ukrajiny nebo úplné integrace do české společnosti.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 52)