Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Mnichovský kardinál Marx se omluvil za sexuální zneužívání v církvi

Ze světa

Mnichovský kardinál Marx se omluvil za sexuální zneužívání v církvi

ČTK / 28. 1. 2022 9:45

Mnichovský kardinál Reinhard Marx se  dotčeným a věřícím omluvil za utrpení a ztrátu důvěry v souvislosti se sexuálním zneužíváním v římskokatolické církvi. O rozsáhlém zneužívání i pochybení vysoce postavených církevních představitelů minulý týden vypověděla zpráva právních expertů, kteří zkoumali případy sexuálního zneužití dětí a mládeže v bavorské arcidiecézi.

Domácí zpravodajství

V rámci Dne památky obětí holokaustu bude nasvícena synagoga nápisem We Remember

Vlastní zpráva / 27. 1. 2022 14:45

V rámci Dne památky obětí holokaustu bude nasvícena synagoga nápisem We Remember Dnes je Den památky obětí holocaustu, který připomíná, že 27. ledna 1945 byl osvobozen vyhlazovací tábor Osvětim na jihu Polska. Večer mezi 17 – 23h dojde k symbolickému osvětlení fasády Staronové synagogy v Praze v Maiselově ulici nápisem We Rememberr v rámci mezinárodní kampaně.

Ze světa

Starokatolická církev na Slovensku žádá o členství v Ekumenické radě církví. Chtějí změnu zákona

Vlastní zpráva, lkt / 27. 1. 2022 10:25

Starokatolická církev na Slovensku žádá o členství v Ekumenické radě církví. Chtějí změnu zákona Pavel Benedikt Stránský, biskup Starokatolické církve v ČR a biskup - delegát pro Slovensko, požádal oficiálním dopisem o přijetí do Ekumenické rady církví v SR. Přijetí by ovšem vyžadovalo změnu zákona, protože registraci mohou získat pouze církve, které předloží 50 000 podpisů. Takto přísný zákon považují starokatolíci za diskriminační.

Ze světa

Benedikt XVI. uznal chybné prohlášení v kauze sexuálního zneužívání

ČTK, Katholisch.de/pš. / 26. 1. 2022 22:02

Benedikt XVI. uznal chybné prohlášení v kauze sexuálního zneužívání Emeritní papež Benedikt XVI. uznal, že vydal dříve k případům zneužívání v bavorské arcidiecézi, kterou kdysi vedl, nepravdivé prohlášení. Prostřednictvím svého sekretáře Georga Gänsweina zdůraznil, že tak neučinil ze zlého úmyslu. Podle Hanse Zollnera, člen Papežské komise pro ochranu nezletilých, se ale emeritní papež omezil jen na právnické aspekty výpovědí.

Ze světa

Přes 120 církevních zaměstnanců v Německu se přihlásilo k odlišné sexuální orientaci

ČTK / 25. 1. 2022 13:17

Přes 120 církevních zaměstnanců v Německu se přihlásilo k odlišné sexuální orientaci Více než 120 kněží a dalších zaměstnanců německé katolické církve se veřejně přihlásilo k tomu, že nejsou heterosexuální. Iniciativa, která je svým rozsahem výjimečná, má za cíl změnit pracovní právo. Dnešní zákony totiž německým církvím umožňují dát někomu výpověď třeba právě kvůli jeho sexuální orientaci.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)