Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Matka Tereza bude svatořečena 4. září

Ze světa

Matka Tereza bude svatořečena 4. září

ČTK / 15. 3. 2016 13:20

Katolická misionářka Matka Tereza, která svůj život věnovala pomoci chudým a nemocným, bude 4. září prohlášena svatou. Při setkání s kardinály to dnes oznámil papež František.

Ze světa

Církev na Slovensku se vymezila vůči Kotlebovi

ČTK / 14. 3. 2016 20:39

Církev na Slovensku se vymezila vůči Kotlebovi Katolická církev na Slovensku odsoudila pronásledování Židů za válečného slovenského státu, v jehož čele stál katolický kněz Jozef Tiso. Vyplývá to ze společného prohlášení, které dnes večer, v den 77. výročí vzniku první Slovenské republiky, vydali předseda slovenské biskupské konference Stanislav Zvolenský a předseda Ústředního svazu židovských náboženských obcí Igor Rintel.

Ze světa

Papež letos umyje nohy na Zelený čtvrtek uprchlíkům v Římě

ČTK / 14. 3. 2016 20:36

Papež letos umyje nohy na Zelený čtvrtek uprchlíkům v Římě Bohoslužbu na velikonoční Zelený čtvrtek, jejíž součástí je obřad mytí nohou, odslouží papež František letos v uprchlickém centru v Římě. Informovala o tom dnes agentura ANSA. Papež chce tímto gestem upozornit na strasti běženců. Pomoc uprchlíkům je jednou z priorit Františkova pontifikátu.

Domácí zpravodajství

Hlavním hostem Dne pro Kubu bude aktivistka usilující o referendum za svobodné volby

e-cirkev / 14. 3. 2016 11:00

Hlavním hostem Dne pro Kubu bude aktivistka usilující o referendum za svobodné volby Vztahy mezi Kubou a USA se uvolňují. Co se ale změnilo pro samotné obyvatele ostrova? Především tuto otázku si kladou organizátoři akce Den pro Kubu, která se koná v pátek 18. března v Praze. Hlavním hostem Dne pro Kubu je letos Rosa María Payá. Ta se snaží o prosazování demokracie na Kubě. Je koordinátorkou projektu Cuba decide, zasazujícího se o referendum za svobodné a pluralitní volby. Usiluje také o spravedlivé vyšetření smrti svého otce Oswalda Payá, laureáta Homo Homini a Sacharovy ceny, který zemřel za podezřelých okolností při autonehodě v roce 2012.

Domácí zpravodajství

Dnes je výročí úmrtí filosofa a mluvčího Charty 77 Jana Patočky

Vlastní zpráva / 13. 3. 2016 16:34

Dnes je výročí úmrtí filosofa a mluvčího Charty 77 Jana Patočky 13. března 1977 zemřel ve věku nedožitých sedmdesáti let po výslechu na STB Jan Patočka filozof, signatář Charty 77, jeden z jejích prvních tří mluvčích (s Jiřím Hájkem a Václavem Havlem). Jeho pohřeb, který StB bedlivě pozorovala a ovlivňovala (terénní motorky na poli vedle hřbitova, přelety vrtulníků nad hřbitovem, legitimování účastníků), se stal velkou protikomunistickou demonstrací. Policejní perzekuce uspíšila jeho náhlou smrt po mozkové příhodě. 

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)