Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Ranní roráty zvou k adventnímu rozjímání

Domácí zpravodajství

Ranní roráty zvou k adventnímu rozjímání

ČTK, red. / 29. 11. 2021 12:51

Začíná advent, doba duchovní přípravy na Vánoce. Už podruhé advent ovlivní epidemie koronaviru. I přes omezení mohou lidé přijít rozjímat na roráty, což jsou ranní bohoslužby, které mají původ v utraquistické tradici husitské církve. Začínají brzy ráno ještě za tmy a v některých kostelích jsou slaveny jen při svíčkách.

Domácí zpravodajství

Židům dnes začíná svátek chanuka, potrvá osm dní

ČTK / 28. 11. 2021 0:57

Židům dnes začíná svátek chanuka, potrvá osm dní Dnes začíná osmidenní židovský svátek chanuka, známý jako svátek světel. Vrchní pražský rabín David Peter zapálí první chanukovou svíci v neděli v 18:00 v Památníku ticha na pražském nádraží Bubny. Setkání nazvané Světlo pro vítězství završí letošní vzpomínkový cyklus k 80. výročí zahájení deportací Židů z českých zemí.

Domácí zpravodajství

Biskup Václav Malý dostal nejvyšší francouzské vyznamenání Řád čestné legie

ČTK / 28. 11. 2021 0:54

Biskup Václav Malý dostal nejvyšší francouzské vyznamenání Řád čestné legie Biskup Václav Malý, jedna z významných postav československého disentu a sametové revoluce, převzal v pátek na francouzském velvyslanectví v Praze nejvyšší francouzské státní vyznamenání,Řád čestné legie.  Vyznamenání získal biskup Malý zejména za osobní nasazení v prosazování lidských práv. 

Domácí zpravodajství

Proces blahořečení kněze Martina Středy může začít, Vatikán souhlasí

ČTK / 26. 11. 2021 12:02

Proces blahořečení kněze Martina Středy může začít, Vatikán souhlasí Vatikán souhlasí se zahájením procesu blahořečení kněze Martina Středy, jenž byl duchovní oporou brněnské posádky při švédském obléhání za třicetileté války. Souhlas příslušné kongregace znamená, že lze podniknout další procesní kroky a zahájit diecézní fázi kanonizačního řízení, které povede Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova. 

Domácí zpravodajství

Vánoční sbírka Krabice od bot pomůže vybrat dárky pro chudé děti

ČTK /pš / 26. 11. 2021 11:48

Vánoční sbírka Krabice od bot pomůže vybrat dárky pro chudé děti Diakonie Českobratrské církve evangelické zahajuje vánoční sbírku Krabice od bot. Pomáhá chudým dětem a rodičům samoživitelům a je podle zástupců diakonie největší tuzemskou vánoční sbírkou. V Česku je chudobou ohroženo asi 13 procent dětí, tedy 250.000. Loni diakonie ve vánoční sbírce vybrala přes 50.000 dárků.

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024

Kraje

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 85)