Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Národní muzeum a vydavatel představili faksimile Jenského kodexu

Archiv zpráv / vlu / ČTK / 18. února 2010 1:00

Praha - Národní muzeum dnes společně se zástupci nakladatelství Gallery představilo faksimile proslulého středověkého Jenského kodexu, jehož originál má ve svých sbírkách. Věrnou kopii iluminovaného textu z konce 15. století doprovází vydání více než dvousetstránkového komentáře. Předmluvu k němu napsal kardinál Miloslav Vlk, který při zahájení připomněl, že když se poprvé setkal s originálem kodexu, bylo to právě v Národním muzeu.

Kardinál Vlk má k Jenskému kodexu osobní vztah. Na konci 50. let při psaní své diplomové práce, která pojednává právě o tomto spisu, našel datované rukopisy psané jedním z písařů Jenského kodexu, což mu umožnilo kodex datovat po stránce paleografické mezi roky 1495 až 1505. Výsledky svých bádání také zveřejnil v několika odborných studiích. Právě z nich vychází úvod pro vydání faksimile Jenského kodexu.

Ředitel Národního muzea Michal Lukeš poznamenal, že o restaurování i pořízení faksimile památky se uvažovalo už v roce 1975, kdy se on sám narodil. Restaurování se manuskript dočkal v 80. letech minulého století, na faksimile ale musel počkat až do současnosti.

Originál byl dnes večer na slavnosti v pantheonu Národního muzea možné vidět vystavený společně s faksimile. Jak připomněla vedoucí oddělení rukopisů a starých tisků Národního muzea Marta Vaculínová nebude se podobná událost už často opakovat, na výstavy bude půjčována právě faksimile.

Kniha v grafické úpravě Zdeňka Zieglera se bude prodávat za 2800 korun, vychází také v anglické mutaci. Přepis textu doplňuje další kniha obsahující studie z oblasti dějin umění, historie, bohemistiky, knihovědy a latinské medievalistiky sborníku a ikonografický komentář, v němž jsou jednotlivé obrazy popsány a vysvětleny.

Faksimile s komentářovým svazkem není podle vydavatele záležitostí ryze odbornou, ale může oslovit všechny čtenáře se zájmem o kulturu a umění pozdního středověku.

Jenský kodex je ve sbírkách Národního muzea od konce 50. let minulého století, kdy jej Československo dostalo jako státní dar od tehdejší NDR. Jednu z nových knih dnes také převzal zástupce univerzitní knihovny v Jeně. Jedná se o významnou práci pozdně středověkého iluminátorského umění, rukopis obsahuje poměrně malé procento textu, je složen z celostránkových ilustrací s krátkým komentářem.

Některé obrazy z Jenského kodexu jsou velmi známé, například Žižka v čele vojsk byl použit na dvacetikoruně, vyobrazení Mistra Jana Husa bylo mnohokrát reprodukováno v různých publikacích.

Po několik staletí byl rukopis uložen v Univerzitní knihovně v Jeně, studoval jej tam kromě jiných také Johann Wolfgang Goethe, jenž pro české vědce nechal pořídit jeho kreslenou kopii, dochovanou rovněž v knihovně Národního muzea. Výzdoba rukopisu se nesoustředí pouze na vyobrazení historických událostí, jsou v něm četné iluminace inspirované biblickými náměty.

Pravděpodobně nejcennějším rukopisem ve sbírkách českého státu je Kodex vyšehradský v Národní knihovně, jehož cena se odhaduje až na miliardu korun. Břevnovští benediktini si jej objednali v německém Řezně u příležitosti korunovace Vratislava II. v roce 1085. Na desítky až stovky milionů korun odborníci odhadují hodnotu Kodexu jenského, Pasionálu abatyše Kunhuty z let 1312 až 1314, Velislavovy bible ze 40. let 14. století či Budyšínského rukopisu Kosmovy kroniky z roku 1448.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)