Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Rakouský biskup se vyslovil pro zrušení celibátu

Archiv zpráv / MiH / ČTK / 12. května 2010 2:00

Vídeň - Rakouský katolický biskup Paul Iby se vyslovil pro zrušení povinného celibátu. Velmi by uvítal, kdyby na kněze mohli být vysvěceni i ženatí muži. Biskup to řekl v rozhovoru, který otiskl dnešní list Die Presse.

"Pro kněží by byla jistě úleva, kdyby se povinný celibát zrušil," uvedl Iby. Podle svých slov by velmi uvítal, kdyby bylo kněžské svěcení ženatých přípustné. "Když vidím, kolik ženatých jáhnů mám! Jsou to spolehliví muži. Kdyby je bylo možné vysvětit na kněze, mnohem snadněji by se nám vhledem k nedostatku kněží dělala pastorační práce. Mělo by být na rozhodnutí každého kněze, jestli chce žít v celibátu či v rodině," řekl biskup, který stojí v Rakousku v čele eisenstadtské diecéze.

Podle agentury APA nechtěla tisková oddělení dalších rakouských biskupů souhlas se zrušením celibátu komentovat. Mluvčí salcburské diecéze pak uvedl, že by se o tématu mohlo tento týden diskutovat na kongresu farností v Mariazellu.

Kněžské svěcení žen není podle Ibyho nyní pro katolickou církev téma, "střednědobě by se to ale muselo zvážit". List Die Presse podotkl, že biskupové bývají "náchylní k tomu", že v penzi či krátce před ní dostávají odvahu. Iby letos v lednu po svých 75. narozeninách požádal o uvolnění z funkce. V čele diecéze by měl zůstat do podzimu.

Biskup v rozhovoru prohlásil, že katolická církev je nyní ve velmi hluboké krizi. Podíl na ní má skandál kolem zneužívání dětí. Iby uvedl, že "člověk si to nechtěl přiznat a myslel, že to byly jen jednotlivé případy". Bylo pro něj prý nepředstavitelné, že by kauza mohla mít takové rozměry. V Rakousku se zatím přihlásilo několik stovek obětí. Případy jsou většinou staré pár desetiletí.

Sám Iby se před 12 lety dozvěděl o jednom knězi, který dříve jinde zneužíval děti. Farář byl donedávna v úřadu. Podle biskupa nebylo po rozhovoru s terapeuty nutné nic podnikat. Na to, že by činy ohlásil, tehdy nepomyslel. "Z nezkušenosti," řekl. Dnes by prý oznámení podal. Nevyloučil, že by v jeho diecézi mohli působit i další kněží, kteří mohli v minulosti už jinde děti zneužívat. O žádném případu ale neví.

Iby také řekl, že v souvislosti se skandálem kolem zneužívání dětí lidé čekali od papeže víc. "Možná by bylo dobré ještě jednou říct jasné slovo odsouzení... Uznat, že je tu vina a že se prosí o odpuštění," uvedl biskup.

Iby míní, že potrvá dlouho, než si církev znovu získá důvěru. Podaří se jí to podle něj tehdy, pokud bude otevřenější a svobodnější. Měla by bránit diskriminaci homosexuálů a najít řešení pro rozvedené, aby bylo po nějaké době možné požehnat jejich dalšímu partnerství, uvedl.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)