Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Představitel polského otevřeného katolicismu kněz Boniecki má od vedení řádu nařízen "mediální půst"

Archiv zpráv / vlu / ČTK / 3. listopadu 2011 1:00

Varšava - Adam BonieckiZákaz vystupovat v médiích dostal oblíbený polský kněz Adam Boniecki, který je v Polsku znám svými na poměry katolického duchovního liberálními názory. "Mediální půst" Bonieckému nařídilo vedení řádu kněží mariánů, jehož je členem. Řád své rozhodnutí nijak nevysvětlil. Podle polských médií jde o trest za jeho komentáře v televizi a tisku, které prý mohou dráždit konzervativní část polské katolické církve.

Odstranění kříže? Ano i ne

V pondělí Boniecki v televizi TVN24 nebránil kříž, který 14 let visí v jednacím sále dolní komory parlamentu a který se v posledních týdnech stal středem pozornosti polských politiků a komentátorů. Spor o něj rozpoutal Janusz Palikot, šéf antiklerikální strany, která minulý týden požádala o odstranění kříže. "Obě odpovědi jsou správné," odpověděl Boniecki na otázku, zda kříž v parlamentu viset má nebo nemá.

"Nevím, jestli je přítomnost Palikota v politice zlem, on řekl nahlas věci, které si mnoho lidí myslí," řekl Boniecki o Palikotovi, jehož hnutí je nyní třetí nejsilnější stranou v Polsku. Kněz tohoto politika na rozdíl od jiných duchovních neodsuzuje, ačkoliv Palikot svým voličům slibuje, že jeho strana bude bojovat za to, aby se "katolické" Polsko stalo světským státem. Palikotovo hnutí například chce, aby stát přestal platit za výuku náboženství ve školách, nebo aby církve nedostávaly peníze ze státního rozpočtu. "Diskuse o kontroverzních tématech, která nastoluje Palikot, je užitečná," myslí si Boniecki.

Polská komentátorka: Pro lidi, kteří nemají církev v lásce, je zákaz důkazem, že církev nedokáže najít své místo v současném světě

Boniecki nyní nesmí vystupovat v žádných médiích kromě katolického kulturně-společenského časopisu Tygodnik Powszechny, jehož byl ještě nedávno šéfredaktorem a do kterého pravidelně přispívá. Sedmasedmdesátiletý duchovní je v polských intelektuálních kruzích váženou osobností. Pro mnoho lidí je představitelem otevřeného katolicismu. Doposud často v médiích komentoval různé politické a společenské události v zemi.

Podle rádia Zet "mediální půst" kněze Bonieckého potrvá měsíc. Vedení řádu kněží mariánů si za toto rozhodnutí vysloužilo nemalou kritiku. "Stydím se, že je to v mojí/naší církvi možné," citovala gazeta.pl z blogu katolického publicisty Zbigniewa Nosowského. Podle Szymona Holowni, jiného katolické novináře, si katolická církev dala vlastní gól. Tvrdí, že kněz Boniecki se pro lidi, kteří zrovna nehoří láskou k církvi, stane mučedníkem. "Bude pro ně dokladem toho, že církev nic nechápe, nedokáže najít své místo v současném světě," řekl Holownia v televizi TVN24.

Foto: Wikipedia.org

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)