Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ministerstvo financí je proti návrhu, aby církve platily daň z příjmů při prodeji vráceného majetku

Archiv zpráv / MiH / ČTK / 17. prosince 2012 1:00

Praha - Vláda by mohla odmítnout všechny tři poslanecké návrhy, aby církve nebyly osvobozeny od daně z příjmů při prodeji vráceného majetku. Proti se podle předkládací zprávy na vládním webu postavilo hlavně ministerstvo financí. Jeho doporučení je ale v rozporu s dohodou, kterou s vládní koalicí uzavřel bývalý občanský demokrat Michal Doktor (Jihočeši 2012), jehož hlas pomohl církevní restituce ve Sněmovně prosadit.

Dohodu v listopadu potvrdil premiér Petr Nečas (ODS), podle něhož vrácení daně nesměřuje proti principu narovnání vztahů mezi státem a církvemi. "Je to dílčí úprava návrhu a jsem přesvědčen, že představitelé církví tuto úpravu pochopí," uvedl Nečas. Doktorův návrh bude podle něj co nejrychleji projednán a bude schválen. Kabinet má návrhy Doktora, stejně jako opoziční ČSSD a Věcí veřejných, projednat ve středu.

Ministerstvo financí svůj nesouhlas zdůvodnilo tím, že také v restitučním zákoně z roku 1992 byl převod majetku a jeho prodej od daně z příjmů osvobozen. Připomíná, že při osvobození nebudou daňově uznatelné náklady na opravu a údržbu prodávaného majetku. Pokud by církve majetek prodávaly za cenu, kterou měl v okamžiku jeho vydání, "základ daně bude nulový", podotklo ministerstvo financí. Upozornilo i na možnost nepřípustné retroaktivity Doktorovy novely. Tento postoj podpořilo také ministerstvo kultury.

Ostatní ministerstva tak odmítavá nebyla. "Vláda by se měla rozhodnout, zda podpoří předložený návrh nebo předloží vlastní legislativní řešení, které by rovnost poplatníků v této věci zajistilo," stojí ve stanovisku ministerstva pro místní rozvoj.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)