Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Praze připomněla mše vedená Dukou výročí Havlovy smrti

Archiv zpráv / vlu / ČTK / 17. prosince 2012 1:00

Praha - V kostele sv. Anny v Praze si dnes na mši za Václava Havla několik stovek lidí připomnělo výročí smrti bývalého československého a českého prezidenta, který zemřel loni 18. prosince. Rekviem za Václava Havla vedl pražský arcibiskup Dominik Duka. V souvislosti s výročím Havlova skonu se dnes konaly i další akce, u památníku Woodrowa Wilsona u Hlavního nádraží v Praze byla odhalena Havlova plaketa, na bruselském sídle Evropského parlamentu se pak rozzářilo Srdce Václava Havla - neonové dílo z dílny Jiřího Davida, které kdysi viselo i na Pražském hradě.

"Zítra to bude rok, kdy sdělovací prostředky na celém světě oznamovaly, že zemřel Václav Havel, prezident země, která díky jeho neúnavnému odporu vůči komunistické diktatuře se mohla stát opět samostatným a suverénním státem," řekl v úvodu kázání Duka, který se za komunismu s Havlem sešel ve vězení.

Prvního českého prezidenta Duka označil za symbol pádu komunistického režimu, který se tolik let jevil nemyslitelný, a zavzpomínal na to, jak on sám na Štědrý den roku 1989 mohl o půlnoční poprvé po 15 letech vystoupit na kazatelnu dominikánského kostela sv. Jiljí v Praze.

Pražský arcibiskup ale jen nevzpomínal; s ohledem na povolební situaci v některých krajích Česka zároveň varoval před návratem těch, "kteří chtějí znovu budovat železnou oponu. Jim a jim podobným svěřujeme v krajích školu a výchovu. Proč?", ptal se Duka. Také prosil za to, aby příští český prezident chápal hodnoty, pro které Havel žil, pracoval a trpěl, kterým zasvětil celý život. Na asi padesátiminutové mši, kterou spolu Dukou sloužili Tomáš Halík a Václav Malý, se také vzpomenulo na oběti pátečního masakru v americkém Newtownu, kde dvacetiletý útočník ve škole postřílel 26 lidí, z toho 20 dětí.

O obřad v předvečer prvního výročí Havlova úmrtí kardinála Duku požádala vdova Dagmar Havlová, která v závěru mše shromážděným poděkovala za to, že přišli uctít památku jejího zesnulého manžela. Vedle bývalé první dámy se mše v dřívějším kostele, který nyní pod názvem Pražská křižovatka slouží jako duchovní místo k setkávání, zúčastnila i řada dalších osobností, včetně Havlova někdejšího mluvčího Ladislava Špačka, hudebníka a bývalého ministra pro lidská práva Michaela Kocába, herců Jiřího Lábuse a Viktora Preisse nebo fyzioterapeuta Pavla Koláře.

První polistopadový prezident zemřel loni ve věku 75 let po dlouhodobějších zdravotních problémech. Úmrtí dramatika, disidenta a politika si Česko v tomto týdnu připomene i řadou dalších akcí. Například v Praze se v úterý na Václavském náměstí uskuteční shromáždění s podtitulem S Havlem dál. Zvláštní akci přichystali v Divadle Na zábradlí, kde svému někdejšímu kolegovi odhalí pamětní desku. Vzpomínat se bude i v dalších městech, včetně Brna, kde odhalí voskovou plastiku Srdce pro Václava Havla, Liberce, Litoměřic nebo Čáslavi.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)