Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Olomouc: Objevené základy románského kostela na Dolním náměstí budou vyznačeny v dlažbě

Archiv zpráv / MiH / Vlastní zpráva / 18. prosince 2012 1:00

Olomouc - Vydlážděný půdorys románského kostela a také pamětní deska bude na Dolním náměstí v Olomouci připomínat významné nálezy, které našli archeologové během průzkumu před samotnou rekonstrukcí náměstí. Druhý významný nález, základy kaple svaté Markéty, by mohl představovat bronzový model. O jeho vytvoření a umístění se však bude ještě jednat. Informoval o tom Olomoucký deník.

Záchranný průzkum objevil kromě desítek kosterních ostatků v části u Neptunovy kašny i základy kaple svaté Markéty, o kterých se zmiňovaly písemné prameny v roce 1417. Vloni na podzim archeologové odkryli také pozůstatky románského kostela pravděpodobně z 12. století. Torzo druhé této stavby nechá město vyznačit v rámci nové dlažby, která pokryje opravené prostranství. "To jsem velice rád. Význam to rozhodně má, protože plocha, která je do určité míry jednolitá a fádní, se takto ozvláštní. Zároveň má zviditelnění i rozměr poučný. Lidé tak zjistí, že zástavba zde byla jiná, než jakou ji známe v dnešní podobě," řekl za Národní památkový ústav archeolog Richard Zatloukal, který na náměstí průzkum vedl.

Podle jeho slov s autorem nové podoby náměstí architektem Pavlem Pospíšilem připravili kromě vydláždění a pamětní desky i třetí část prezentace významných objevů, a to bronzový model. "Bronzový model kostela svaté Markéty na pískovcovém či žulovém soklu, který by navazoval přímo na pamětní desku, radní projednali s tím, že o této variantě ještě dál povedou debatu. Zatím vzali na vědomí připomínky oddělení památkové péče magistrátu, které upozorňuje na to, že model by v tomto konkrétním místě mohl vzhledem k blízkosti Neptunovy kašny poměrně stísnit prostor na Dolním náměstí," uvedla Radka Štědrá, mluvčí olomoucké radnice. Přidala, že dláždění a pamětní deska nebudou stát žádné peníze navíc a budou financovány v rámci rozpočtu rekonstrukce.

Vedoucí památkové péče olomouckého magistrátu Vlasta Kauerová upřesnila, že proti modelu její odbor v zásadě není. "Jen je třeba řádně probrat jeho umístění, protože z návrhu, který jsem viděla, byl model umístěný příliš blízko u kašny, která je národní památkou, a to není v pořádku," uzavřela vedoucí památkové péče s tím, že vše bude muset projednat také Krajský úřad v Olomouci, do jehož kompetence památky typu kašen patří.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)