Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Duka oslaví 50. výročí kněžského svěcení kardinála Meisnera

Archiv zpráv / juml / APHA / 19. prosince 2012 1:00

Praha/Kolín nad Rýnem - Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP se 22. prosince 2012 v Kolíně nad Rýnem zúčastní oslav 50. výročí kněžského svěcení kardinála Joachima Meisnera, arcibiskupa Kolína nad Rýnem. Přednese kázání při mši svaté, která v kolínském dómu začíná v 10.00 hodin.

Kardinál Meisner má velmi dobré vztahy s pražskou arcidiecézí a jejími arcibiskupy. Jako berlínský biskup, jak známo, tajně vysvětil mnoho českých kněží a v roce 1989 se také účastnil v Římě svatořečení Anežky České. Jako papežský legát se 12. listopadu 2011 zúčastnil v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha oslav 800. výročí narození sv. Anežky České.

Se sv. Anežkou Českou ho však pojí ještě jedna věc. Kardinál Meisner pochází ze slezské Vratislavi (narodil se zde 25. prosince 1933), kde byl založen po Praze druhý klášter řádu křižovníků, za jehož zakladatelku lze sv. Anežku považovat.

Kardinál Joachim Meisner je od roku 1989 kolínským arcibiskupem a metropolitou kolínské církevní provincie. Biskupské svěcení přijal už v roce 1975 a byl jmenován pomocným biskupem erfurtsko-meiningenským. Roku 1980 ho blahoslavený Jan Pavel II., se kterým se osobně už dlouho znal, jmenoval biskupem v Berlíně. Tím byl do roku 1989. Jeho diecéze se rozkládala na obou polovinách tehdy rozděleného města. V letech 1982 až 1989 byl také předsedou Berlínské biskupské konference. Ta od poloviny 70. let do konce 90. let zahrnovala území Německé demokratické republiky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)