Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Soud mezi církví a městem o zámeček v Řevnicích se zatím odkládá

Archiv zpráv / vlu / ČTK / 21. prosince 2012 1:00

Řevnice u Prahy - Klášter dominikánů v Praze zatím nebude soudně vymáhat nárok na vrácení zámečku v Řevnicích u Prahy. Klášter se totiž rozhodl stáhnout žalobu podanou před přijetím zákona o majetkovém narovnání státu s církvemi, který začne platit v příštím roce. ČTK to dnes sdělila mluvčí České biskupské konference Zuzana Burdová. Církev nyní bude o osudu zámečku dál vyjednávat s městem.

Kromě sporného zámečku chtěl klášter také pozemky v Řevnicích, na které se vztahuje nově přijatý zákon o církevních restitucích. Podle názoru dominikánů je oficiálně zámeček majetkem kláštera, jak podle nich dokazuje i úřední záznam. Podle Řevnic by ale naopak měl patřit městu, protože se na něj údajně nově přijatý zákon o restitucích nevztahuje.

Církev se místo soudu rozhodla s městem vyjednávat a najít řešení nevyjasněných vlastnických vztahů oboustranně přijatelnou dohodou. "Přijetím citovaného zákona nastaly nové okolnosti, které vstupují do vzájemných vztahů. Proto se klášter dohodl se starostou města na stažení žaloby," uvedla Burdová. Podle řevnického starosty Libora Kvasničky se obě strany sejdou v novém roce. "I když stáhnou žalobu, tak jim nic nebrání, aby ji podali znovu. Jednat musíme, ale asi nemá cenu předjímat, jak to bude, protože jsme teprve na začátku," řekl dnes ČTK Kvasnička.

Řevnický zámeček byl jako součást statku majetkem pražských dominikánů od roku 1896 a sloužil především jako správní budova a pro letní pobyty studentů řádu. Za druhé světové války tam dominikáni přesunuli z Prahy internát, který vedli, aby chránili středoškolské studenty před nebezpečím.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)