Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Katolické náboženství přestalo být v Lichtenštejnsku státním náboženstvím

Archiv zpráv / MiH / RaVat / 22. prosince 2012 1:00

Lichtenštejnsko - Katolická církev v alpském knížectví ztrácí status národní církve, který ji dosud zaručovala ústava. Ve čtvrtek o tom rozhodl parlament ve Vaduzu hlasováním o ústavní revizi, která katolickou církev staví na roveň menšinovým náboženským komunitám – evangelické a muslimské.

Při daňovém přiznání nyní bude každý plátce uvádět, jaké z těchto církví chce konkrétně přispět, či zda zamýšlí financovat stát. Systém daňové asignace, obdobný například italskému, bude pro katolickou církev znamenat snížení příjmů. Zároveň skončí její privilegované postavení ve vzdělávacím systému na úrovni povinné školní docházky.

Lichtenštejnsko, jehož tři čtvrtiny ze třiceti pěti tisíc obyvatel jsou katolíci, se tak podvolilo principu náboženské svobody, schváleného Evropskou unií. Proces laicizace státu začal před pěti lety a jeho závěrečnou kapitolou bude vypracování nové smlouvy s Vatikánem, která by plně definovala oddělení státu od církve.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)