Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vánoce syrských křesťanů nebudou moc radostné

Archiv zpráv / vlu / ČTK / 23. prosince 2012 1:00

Damašek - Syrské křesťany čekají letos Vánoce poznamenané chaosem a také strachem z toho, že se v zemi k moci dostanou islamisté. Do současných bojů v Sýrii většina z nich nezasahuje, ale přesto jsou jimi značně poznamenáni, napsala agentura AFP.

"Nemám důvod slavit svátky, protože jsem přišel o příbuzné," řekl účetní z Damašku George, který se jako většina jeho souvěrců bojí uvést celé jméno. Marjam se obává, že se vlády ujmou ti "ozbrojení teroristé", což je vládní termín pro opoziční bojovníky. Podle ní by pak musela začít "nosit závoj, odejít z práce a zůstat v domácnosti". Čtyřicetiletá inženýrka Nadin dlouho odolávala, ale nakonec požádala o vízum do USA. Exil se jí zdá jako jediné řešení v zemi, kde už "mají slovo jenom zbraně".

Michel: Situace je pro mě neudržitelná

Michel pracuje v cestovním ruchu. Situace už je podle něj neudržitelná. Bojí se, že v tomto konfliktu prohrají hlavně křesťané, protože ví, jak to bylo v Iráku. Tamní komunita křesťanů draze zaplatila za vzestup islámských radikálů po americké invazi v roce 2003.

V Sýrii žije 1,8 milionu křesťanů, což je necelá desetina obyvatel. Z obav, že se Sýrie podobně jako Egypt dostane pod vládu islamistů, se nejen do konfliktu nezapojili, ale podporují spíše vládu. První náznaky toho, že by nynější bojovníci a budoucí vládci mohli začít s vyřizováním účtů, přišly z provincie Hamá. Rebelové vyzvali občany dvou křesťanských obcí k evakuaci pod záminkou, že se chystají udeřit na místní posádky.

Kasaa je tradiční křesťanskou čtvrtí Damašku. Muslimové a také křesťané tam i zdaleka pravidelně chodili nakupovat a obdivovat vánoční dekorace. Letos jsou její ulice pusté a bez ozdob. Básim říká, že důvodem je ekonomická krize a závratně rostoucí inflace. "Nebyl jsem schopen dětem nakoupit oblečení ani hračky," řekl.

Vláda přiznává, že kupní síla Syřanů kvůli inflaci klesla o třetinu. Viní z ní ale zahraniční embargo a také ekonomické sankce. Spotřebitelské ceny stouply v některých případech i o 65 procent. Na jiných místech se neslaví nejenom kvůli ekonomických problémům, ale spíše kvůli nebezpečí. Křesťané v Halabu se například o svátcích budou modlit raději doma než v kostele. Bezpečnostní situace je ve městě obecně velmi špatná.

Další rodiny prostě na oslavy nemají pomyšlení, protože oplakávají ztrátu někoho blízkého. "Skoro každá rodina, ať z tábora příznivců nebo odpůrců režimu, o někoho přišla. Poznamenáni jsou i ti, kdo zůstali neutrální. Někteří lidé si mysleli, že to, co se děje, s nimi nemá nic společného nebo že jim se nemůže nic stát. Nikdy jsme si nemysleli, že uvidíme smrt z takové blízkosti," sdělila prostřednictvím internetu Randa Sabbaghová, která je nyní v Bejrútu. V květnu byl v Homsu zabit její přítel, opoziční bojovník a filmař Básil Šihád.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články


Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)