Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pražský arcibiskup Duka byl před rokem jmenován kardinálem

Domácí zpravodajství / ctkred / / 5. ledna 2013 13:18
Pražský arcibiskup Duka byl před rokem jmenován kardinálem

Arcibiskup Duka na pohřbu Karla Otčenáška
Autor: Wikipedia.org / Vít Luštinec / Creative Commons

Praha - Přesně před rokem, 6. ledna 2012, oznámil papež Benedikt XVI., že novým kardinálem jmenoval pražského arcibiskupa Dominika Duku. Česko tak má v současnosti dva kardinály, kromě Duky ještě jeho předchůdce v čele pražské arcidiecéze Miloslava Vlka. Odznaky kardinálské hodnosti převzal Duka spolu s dalšími jednadvaceti novými kardinály 18. února. 

    Označení kardinál pochází z latinského výrazu cardinalis, česky hlavní, neboť se tak původně označoval hlavní římský farář. Dnes označuje příslušníka sboru kardinálů, tedy nejvyšších hodnostářů římskokatolické církve. Kardinálové tvoří poradní sbor papeže a pokud jsou mladší 80 let, jsou povinni se účastnit volby papeže. 

    Dominik Duka se narodil 26. dubna 1943 v Hradci Králové. Kněžské svěcení přijal v červnu 1970, a o devět let později získal ve Varšavě licenciát teologie. 

    Po vysvěcení působil Duka pět let jako farář, následně mu ale byl odebrán státní souhlas k duchovní činnosti. Nastoupil proto jako rýsovač do plzeňské Škodovky. I nadále se ale věnoval duchovní činnosti, za což byl počátkem 80. let na 15 měsíců uvězněn. 

    Od roku 1986 zastával Duka post provinciála Československé dominikánské provincie, jímž byl až do svého jmenování sídelním biskupem královéhradeckým v červnu 1998. V letech 2000 až 2004 byl Duka místopředsedou České biskupské konference a od jara do podzimu 2008 vedl jako dočasný správce litoměřickou diecézi. 

    V pořadí 36. pražským arcibiskupem byl Duka jmenován v únoru 2010. Krátce poté usedl do čela České biskupské konference.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)